Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военен шампион с успех на маратон „Варна”

[post-views]
Военен шампион с успех на маратон „Варна”

С рекорди на трасето и изключително силни резултати ще се запомни четвъртото издание на маратон „Варна”, в който участваха 1030 атлети от 36 държави, сред тях 32 елитни бегачи от традиционно силните школи в Африка. Шампиони в класическия маратон на 42195 км станаха представители на Кения, а при мъжете четирима слязоха под досегашното върхово постижение. Особено впечатлява резултатът на шампиона Осеа Тюей, финиширал за 2.16:35 ч – с близо 3 мин по-бързо от досегашния рекорд на трасето.

Кениецът изненадващо срещна много силна съпротива от европеец – Артьом Подубни от Украйна, водеше до 30-ия километър, но след това Тюей включи на директна скорост, устреми се мощно към финала и провокира останалите също да финишират със силни резултати. Така кениецът записва втора поредна победа в българската верига от маратони след титлата в Стара Загора преди месец и половина. Той се очертава и основен фаворит за големия джакпот от 20 000 лв. за най-добро представяне във веригата.

Най-бързи в големия маратон от българите бяха асът на българските воини бегачи Илия Куцаров, финиширал 10-и с 2.43:42 ч. и осмата при жените Борислава Видева с 3.35:54 ч.ilia-kuzarov-225x300

Само за четири години маратон „Варна” се превърна в едно от емблематичните събития за града. И този път хиляди жители и гости на морската столица се събраха покрай трасето и в зоната на старт/финала, за да изживеят незабравими емоции с проявата, която отново бе истински празник в центъра на морската столица. Новото тази година: 20-хилядният джакпот вече се обвързва с добри резултати, като отпада изискваният минимум точки. Организаторите вярват, че по този начин се стимулират по-класни постижения, което ще направи българските маратони още по-атрактивни и престижни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани