Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За 175 войнишки длъжности има 430 кандидати

[post-views]
За 175 войнишки длъжности има 430 кандидати

Много дълго време в новата ни история армията беше пренебрегвана за сметка на измислени ценности. Именно Русе е рожденото място на българския боен флот. За съжаление последните десетилетия по улиците на Русе не можеш да видиш мъже или жени с униформа. Гражданите в този най-хубав дунавски град не вижда своята армия, защото близо 30 години нашите политици си играха на реформи и унищожиха една от институциите, която винаги е крепяла не само българщината, но и българската държавност – армията. Има четири институции, които крепят националната съвест и държавността – армията, училището, църквата и семейството. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на поредното събитие от кампанията на Министерството на отбраната „Бъди войник“, което се проведе в дунавския град. 

 1 (23)На събитието присъства и заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев. Кампанията стартира в 16.00 ч. на алеята до хотел „Дунав“. Русенци и гости на града имаха възможността да разгледат отблизо техника на Военноморските сили и на Сухопътните войски. Бяха представени специална екипировка на Сухопътните войски, водолазно оборудване и екипировка на специалните сили на ВМС, както и бронирана колесна машина „Гардиън“, БТР-60 ПБ и товарен автомобил „Мерцедес“. Представители на военно-патриотичните съюзи показаха колекционерско оръжие, а организацията на запасното воинство – фотоизложба за ВМС.

По същото време в района беше подредена и информационна борса, на която младите хора имаха възможност да се запознаят с условията за кандидатстване и постъпване на военна служба. Свои информационни щандове имаха Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, 68-а бригада „Специални сили“, Централно военно окръжие, Националната гвардейска част и служба „Военна полиция“. 

От 18.00 ч. в залата на Доходното здание в Русе започна концертът на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и представителния духов оркестър на Военноморските сили и местни изпълнители. 

Русенци успяха да видят и чуят Маргарита Хранова, Гуна Иванова, Сунай Чалъков, Емилия Валенти, Станислава Димитрова–Съни, Бойка Дангова, формация „Армейска песен“. Със свои изпълнения се включиха също и общински мажоретен състав „Екстрийм“ при Младежки дом – Русе, Танцово студио „Импулс“, фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“ към Общински детски център за култура и изкуство, Детски танцов състав „Слънце“.

Министърът на отбраната разговаря с военнослужещите, участващи в статичния показ на военна техника и оборудване и в представянето на военната професия в информационната борса, както и с много граждани. Пред журналисти Каракачанов заяви, че целта на кампанията „Бъди войник“ е популяризиране на военната професия и представяне на Българската армия пред обществото. 

След 30 години на съкращения в армията има цели региони в страната, в които хората не са виждали военна техника, не са виждали български войници, каза министърът на отбраната. Той заяви със задоволство, че кампанията „Бъди войник“ и усилията, които министерството полага за преодоляване на некомплекта, дават положителен резултат. 2 (11)

Красимир Каракачанов припомни, че през изминалата година постъпилите в Българската армия са повече от напусналите. Като пример за положителната тенденция той посочи и факта, че в последния конкурс на Сухопътните войски за 175 обявени вакантни войнишки длъжности документи са подали над 430 кандидати.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани