Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След извънредното IT положение в САЩ – „Гугъл“ частично блокира „Хуауей“

[post-views]
Канада забранява на китайската „Хуавей“ достъп до 5G мрежи

HuaweiТехнологичният  гигант „Гугъл“ обяви, че забранява достъпа до обновяването на мобилната си операционна система „Андроид“, за китайската телекомуникационна компания „Хуауей“. Решението е в изпълнение на наложените от американския президент санкции, които забраняват на американски компании да купуват или продават технологии от чужди фирми. 

Новите правила няма да засегнат собствениците на уреди на „Хуауей“ или тези, които са произведени преди забраната. За тях ще продължат да действат  услуги като Google Play Protect, която в общи линии ги предпазва от недостатъци и пробиви в сигурността в мобилните им телефони.

От компанията предупреждават обаче, че бъдещите потребители на „Хуауей“ няма да могат да използват както операционната система „Андроид“, така и едни от най-използваните й приложения, като Google Maps, електронната поща GMAIL,  както и сайта за споделянe на видео „YouTube”.

По повод забраната от „Хуауей“, която е втората по големина телекомуникационна компания в света, заявиха, че са очаквали подобен ход  и от години подготвят резервен вариант.

Експерти посочват, че новите правила няма да се отразят толкова на ”Хуауей“ в Китай,  колкото на дейността, която компанията развива във втория й по големина пазар – ЕС. В него повечето мобилни продукти се лицензират от „Гугъл“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани