Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ дадоха отсрочка на „Хуауей“

[post-views]
Помпейо с антикитайска офанзива в Източна Европа

HuaweiСАЩ смекчиха наложените ограничения срещу китайския телекомуникационен гигант „Хуауей“. Американското търговско министерство съобщи, че е издало временен лиценз, който ще позволи на китайската компания да продължи да подържа съществуващите си мрежи и да предоставя актуализация за съществуващите вече мобилни устройства на своите потребители.

Лицензът ще е в сила 90 дни. С него ще се смекчат и наложените от САЩ на „Хуауей“ ограничения за купуването на американски хардуерни и софтуерни продукти, с цел да се помогне на съществуващите клиенти на компанията. Смекчаването на ограниченията дойде ден, след като американският технологичен гигант „Гугъл“, обяви че забранява достъпа до обновяването на мобилната си операционна система „Андроид“ за „Хуауей“. От компанията посочиха, че решението е в изпълнение на наложените от американския президент Доналд Тръмп санкции, които забраняват на американски компании да купуват или продават технологии от чужди фирми. 

Изправени пред риск от глоби още няколко големи технологични компании, сред които и „Интел“, обявиха подобни мерки.

 „Хуауей“, която е втората по големина телекомуникационна компания в света, се оказа в центъра на търговската война между САЩ и Китай. Една от причините за това е разработваната от китайския гигант мобилна система 5G, за която Вашингтон твърди, че ще бъде използвана от китайските власти за шпионски цели, опасения, които редица европейски държави също не крият, независимо, че от „Хуауей“ отричат това.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани