Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителствени рокади в Австрия: Президентът уволни повечето министри от крайната десница

[post-views]
Правителствени рокади в Австрия: Президентът уволни повечето министри от крайната десница

Sebastian KurcАвстрийският президент Александър Ван дер Белен уволни всички министри от крайнодясната Партия на свободата без външния Карин Кнайсъл. Президентът ще прегледа кандидатурите на всеки един от експертите, които ще му бъдат предложени за овакантените постове, съобщиха от кабинета на държавния глава.

Крахът на просъществувалата 17 месеца коалиция между консервативната Народна партия и крайнодясната Партия на свободата вкара Австрия в тежка политическа криза.

Коалицията се разпадна след скандала със бившия вече вицепремиер и лидер на националистите Хайнц-Кристиан Щрахе, който се появи във видео, в което обещава щедри обществени поръчки на рускиня, представящата се за роднина на руски олигарх.

Записът провокира премиера Себастиан Курц да разпусне коалицията и да обяви предсрочни избори в страната за началото на септември. Разколът се задълбочи след решението на младия министър- председател да уволни крайнодесния вътрешен министър Херберт Кикл, за да не може да участва в бъдещо разследване срещу съпартиеца му Хайнц-Кристиан Щрахе. По-късно крайно десни министри масово подадоха оставки, повечето впоследствие бяха уволнени от президента. Без подкрепата на депутатите от доскорошния си коалиционен партньор оцеляването на всяко правителство начело със Себастиан Курц е обречено на провал. От Партията на свободата вече обявиха, че ще подкрепят всеки един вот на недоверие. Подобен вариант много скоро ще се превърне във факт, след като малката опозиционна партия „Сега“ обяви, че ще внесе вот на недоверие в понеделник, ден след изборите за ЕП.

Така Австрия може да се окаже без правителство, в момент, когато ЕС избира новите си евродепутати.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани