Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН предупреждава: Расте рискът за ядрена война

[post-views]
Колко голям е ядреният арсенал на Русия и кой го контролира?

raketi-balistichni

Рискът от използването на ядрено оръжие е най-висок от Втората световна война. Това заяви високопоставен експерт по сигурността към ООН, цитиран от агенция „Ройтерс“. Една от причините е, че през последните години повече държавни с ядрено оръжие започнаха програми за модернизирането му.

Светът трябва да се отнесе по-сериозно към въпроса за ядрените оръжия, заяви директорът на Института за изследвания в областта на разоръжаването на ООН Рената Дуан. Тя определи проблема като „неотложен“. Освен протичащата модернизация на ядрените оръжейни програми се забелязва съществена промяна по отношение на средата за контрол на въоръжение. Еедна от причината е новото стратегическо съперничество между САЩ и Китай, смятат Дуан. По нейните думи традиционните споразумения за ограничаване на въоръженията са подкопани от появата на нов вид конфликти, в които преобладават предимно въоръжени групировки и частни военни компании. В допълнение Дуан посочва, че новите технологии са размили границата между отбрана и нападение.

Припомням, че в началото на годината американското списание „Бюлетин на атомните физици“,  обяви стрелките на символичния часовник на „Страшния съд“,  са на две минути от полунощ или до края на човечеството. Провалът на световните лидери да се справят със заплахите от ядрена война и изменението на климата.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани