Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът на Австрия запълни овакантените министерски постове от крайната десница

[post-views]
Президентът на Австрия запълни овакантените министерски постове от крайната десница

austriaПрезидентът на Австрия Александър Ван дер Белен назначи временните министри, които да заменят уволнените членове в правителството от крайнодясната Партия на свободата. Назначенията обаче оставят отворен въпроса доколко едно правителство на малцинството, начело с министър-председател Себастиан Курц, ще оцелее при евентуален вот на доверие в парламента, който може да задълбочи политическа криза в страната.

В един от най-горещите министерски столове – този на вътрешния министър ще седне бившият председател на Върховния съд на Австрия Екарт Ратц. Доскоро поста се заемаше от противоречивия крайнодесен политик Херберт Кикл, който беше уволнен по-молба на министър-председателя Себастиан Курц, с цел повече прозрачност при евентуално разследване срещу бившия вицепремиер и лидер на Партията свободата Хайнц-Кристиан Щрахе. Той се появи във скандално видео с рускиня, на която обещава щедри обществени поръчки. Курц беше категоричен, че съпартиецът на Щрахе, няма как да съблюдава разследването срещу него. Другото силово ведомство – военното министерство, което също се държеше от крайната десница ще оглави кадровия офицер Йохан Луиф.

След обявяването на новите временни министри президентът Ван дер Белен, призова политическите сили да намерят сили за консенсус, препратка към предстоящия вот на недоверие, който се очаква да бъде внесен в понеделник – ден след изборите за ЕП в Австрия.

Ако правителството на Себастиан Курц падне, то алпийската страна може да се окаже в неудобна позиция, в момент, когато ЕС избира бъдещите си законодатели и ръководители.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани