Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-майор Груди Ангелов: Военната академия е първото ни висше военно училище

[post-views]
Генерал-майор Груди Ангелов: Военната академия  е първото   ни висше военно  училище

general Grudi AngelovВ навечерието на един от най-светлите български празници – Денят на писмеността ни, разговаряхме с началника на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор доктор Груди Ангелов. Той беше любезен да сподели за читателите ни своите виждания за бъдещето на академията, разказа ни за славната история на училището и очерта приоритетите, по които се работи, както и какво предстои пред обучаваните и преподавателския състав до края на 2019 г. 
 

– Г-н генерал-майор, в навечерието на един от най-красивите български празници 24 май, бихте ли споделили как военната ни Алма матер се вписва в системата на образованието в страната?
– Военна академия „Г. С. Раковски“ е първото висше военно училище и третото висше училище в България. Тя безспорно е най-важната военнообразователна институция у нас, където през годините се подготвят хиляди висококвалифицирани офицерски кадри. От 2001 г. с акт на Народното събрание академията започва прием и на цивилни студенти. Днес Академията е водеща национална образователна институция с традиции във висшето образование за подготовка и обучение на офицери, специалисти на оперативно и стратегическо ниво, както и студенти в различни магистърски специалности. Предлага модерно академично обучение, съчетано с лидерско изграждане и гражданска отговорност в областта на сигурността и отбраната. 
– Военна академия безспорно е най-престижното ни висше военно училище, какви са възможностите за обучение на военни и цивилни специалисти при Вас?
– Академията има 13 акредитирани магистърски специалности в професионалните направления „Национална сигурност“, „Психология“ и „Военно дело“. Изключително засилен е интересът към специалностите „Национална сигурност и отбрана“, „Психология в сигурността и отбраната“, „Защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи“ и „Сигурност във въздухоплаването“. През тази година бе акредитирана и бакалавърска програма „Сигурност и отбрана“, което се случва за пръв път в 107-годишната ни история. Тя получи оценка над 9, една от най-високите първоначални акредитационни оценки. В отговор на предизвикателствата, които имаме в нашето ново време, бе създадена и програмата „Киберсигурност“ съвместно с Технически университет – София, с който Академията работи вече по едноименната магистърска програма.  Искам да отбележа, че студентите, които ще се обучават в тази специализация, получават две дипломи – едната от Военна академия, другата от Техническия университет в две направления – „Национална сигурност“ и „Информатика“. Приемът и по двете стартира в края на този месец. Бакалавърските програми са за цивилни студенти. Разбира се, цялата информация за магистърските и бакалавърските ни програми е достъпна на нашия сайт, на страницата ни в най-използваната социална медия, както и в групата „Клуб на възпитаниците и приятелите на Военна академия“.
– Традиционно Академията печели награди за най-добро обучение в направлението „Военно дело“, на какво се дължи тази трайна тенденция и как се поддържа това ниво?
– Факт е, че сме водещи в сферата на националната сигурност и отбраната. През последните три години сме сред първите в рейтинговата система на висшите училища в професионално направление „Национална сигурност“.  Тези резултати са налице, защото в Академията преподават много добри професионалисти с дългогодишен опит и академичен капацитет. Това, съчетано със съхранението и развитието на добрите традиции и стремежа да сме в крак с новите тенденции, дава своя резултат. Затова и в годините на своето съществуване Академията е извоювала мястото си на желано висше училище за обучение.
– През последните години бяха открити няколко нови магистърски специалности при Вас, какъв е интересът към тях и каква е реализацията на Вашите възпитаници след завършване на обучението им по тези специалности?
– Както е известно, ние предлагаме обучение по 11 докторски програми, 13 магистърски, 2 бакалавърски и над 100 курса по 16 професии. Сред новите ни магистърски специалности на първо място бих откроил „Психология“, „Киберсигурност“, „Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма“, „Сигурност във въздухоплаването“ и др. – в унисон с промените в средата за сигурност. Разбира се, доайен сред тях е „Национална сигурност и отбрана“. Да не забравяме и „Мениджмънт“, „Логистика“, „Защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи“ и „Публични комуникации в сигурността и отбраната“ – чиито студенти вече на няколко пъти печелят призови места в национални състезания по PR.
– Държите ли и по какъв начин обратна връзка с обучаваните при Вас и как осъществявате този процес по контрол на реализацията на Вашите възпитаници?
–  В Академията функционира Център за кариерно развитие (ЦКР) за подпомагане на студентите относно тяхната професионална ориентация и реализация. ЦКР осъществява своята цел чрез информиране, съветване, подпомагане и консултиране на студентите при кандидатстване за работа и за кариерното им развитие. Предметът на дейност на ЦКР включва: изучаване на състоянието на пазара на труда и тенденциите на промените в него; проучване на мотивацията, потребностите и интересите на студентите през периода на тяхното обучение в академията и насърчаването им в професионалната им ориентация при избора на кариера и при подготовката при установяване на договорни отношения с потенциални работодатели; съдействие за създаване на контакти и взаимодействие с потенциалните работодатели за провеждане на стажове в реална работна среда; както и разработване на проекти на методически и нормативни документи (указания, препоръки, инструкции и др.) относно кариерното развитие на студентите. През 2018 г. във Военна академия „Г. С. Раковски“ бе учредено и отвори врати сдружението „Алумни клуб на възпитаниците и приятелите на Академията“. То също е един от пътищата за обратна връзка с работодателите на нашите възпитаници.
– Съществува ли някаква международна класация на висшите военни училища и ако има такава, къде стои Военната ни академия, а ако няма такава, какви са Вашите усещания за мястото на училището?
– Не ми е известна такава. Но мога да кажа, че Военна академия  „Г. С. Раковски“ стои много добре в международен аспект. Акцентът в областта на международната дейност е поставен върху провеждането на различни съвместни мероприятия, в това число и научни конференции с чуждестранни военнообразователни институции с цел използване на партньорството в областта на военното образование за повишаване на опита и квалификацията на ръководния и преподавателския състав на Академията, както и усъвършенстване на формите и методите на преподаване и учебните програми. Военна академия „Г. С. Раковски” представлява Република България в Конференцията на началниците на военни академии от държавите, членки на НАТО, и в Консорциума на военните академии и институтите за изследване на сигурността по програмата „Партньорство за мир” (PfPC). Академията е член на Международната организация на франкофонията (OIF). Ние сме първият и единствен военен университет в организацията. В сътрудничество сме с Европейския институт за стратегически изследвания и с други чуждестранни отбранителни колежи и центрове за постижения на НАТО. Също така мероприятия на Академията са включени в годишния план за работа с Асоциацията на военните аташета, акредитирани у нас. Академията е сертифицирана по Lloyd's Register, което означава че дипломите, издадени от нас, са валидни за цял свят.
– Има ли и какъв е интересът от чужди военнослужещи и граждани за обучение в академията?
– Ние ежегодно осигуряваме обучение за чуждестранни военнослужещи в съответствие с подписаните двустранни споразумения. Тук бих искал да отбележа, че първото, от което са водени, това е качеството на учебния процес, който се провежда при нас. Както вече споменах, преподавателите са изключителни професионалисти в своите области и това си личи от положителните резултати при обработването на анкетите, които провеждаме в края на всяко едно обучение по време на семестрите. В годините Академията е извоювала мястото си на желан партньор.  Партнираме си с над 30 чуждестранни университети, голяма част от които военни. Основно са в Европа, в Близкия изток, Закавказието, Афганистан. Сред нашите студенти има офицери от Република Китай и Република Северна Македония. Първата година изучават език и още една година се обучават в магистърска програма. Засилен е и интересът към програмата „Еразъм+“ на ЕС, както и към съвместните магистърски програми „Еразмус Мундус“ (СМПЕМ). Това са престижни, международни програми за подпомагане на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Това е една от най-успешните инициативи на Европейската комисия, в която Военна академия участва като стратегически партньор в обмена на студенти и слушатели и прилагането на иновативни практики на институционално, местно, регионално, национално и европейско ниво.

5Обучение по две бакалавърски програми

За първи път от тази година Военна академия „Г. С. Раковски“ предлага възможност за обучение в „сърцето“ на София по две бакалавърски програми. Първата е „Национална сигурност и отбрана“, която не само предоставя практически умения за безупречна работа след завършването, но също така дава възможност за добро професионално развитие и чувство за социална принадлежност към сектора „Сигурност и отбрана“ на Република България. 
Втората бакалавърска програма е „Киберсигурност“ и се провежда съвместно с  Техническия университет – София.  Академията продължава да развива научноизследователската си дейност, която обхваща проучвателна, научноекспертна и научноинформационна дейност. 
В голяма степен научноизследователската дейност на Академията се реализира и чрез участието в различни международни, национални и ведомствени проекти.  
Ние ръководим и осигуряваме в научноекспертно отношение и работата на експертната група по провеждащия се междуведомствен процес за Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и на отбраната, в състава на която са привлечени за участие експерти от  Президентството, НС, МС, академичната общност и НПО, посочи генерал-майор Груди Ангелов. Целта на тази група е задаване на насоките за дългосрочно развитие в съответствие със средата за сигурност, съюзните ангажименти и ресурсите, както и създаването на траен политически, експертен и обществен консенсус за развитието на националната сигурност и отбраната.

Специализираните курсове са над сто3
Военна академия „Г. С. Раковски“ организира и провежда над 100 специализирани курса за придобиване и повишаване на квалификацията на експерти, работещи в областта на националната сигурност и отбрана от различни държавни, обществени институции и ведомства, дипломатическите среди и представители на бизнеса и медиите, както и други лица, работещи в областта на националната сигурност и отбраната. В Академията функционира Център за професионално обучение, който е лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) и предлага широки възможности за квалификация и преквалификация според изискванията на работодателите, както и валидиране на придобити професионални знания и умения. 
Издаваните държавни документи за професионална квалификация са валидни във всички страни – членки на Европейския съюз. Предимството на центъра е, че всички заети на трудов договор или безработни лица могат да се възползват от ваучери за обучение по Оперативна програма  „Развитие на човешките ресурси“ и да получат държавно свидетелство за професионална квалификация, признато от целия ЕС и др. страни.  
През ноември предстои Международната научна конференция. Това е най-мащабният научен форум в календара на Академията, който се организира ежегодно. Академията организира публични и професионални форуми за дискусии по проблеми на сигурността, отбраната, Въоръжените сили и свързаните с тях международни, обществени и политически процеси. Във ВА се провеждат също и различни мероприятия, като публични лекции, кръгли маси, представяния на книги, прожекции на исторически филми, свързани с бележити дати и събития от военната ни история.

Алумни клуб и богослуженията повишават престижа на институцията

През 2018 г. във Военна академия „Г. С. Раковски“ бе учредено сдружението „Алумни клуб на възпитаниците и приятелите на Академията“. Неговите цели, които вече се постигат, са да осъществява организирането и извършването на съвместна дейност с Военна академия; да я подпомага в сътрудничеството в областта на представянето й на национално и международно ниво, както и на широката общественост; да насърчава сътрудничеството и обмена на информация между студенти, преподаватели, възпитаници и приятели на Академията; да укрепва сътрудничеството си със сходни и други заинтересовани организации в страната и чужбина; да съдейства за научната, професионалната и социалната реализация на слушателите, студентите и възпитаниците на Академията, посочи началникът на Академията. 
И не на последно място клубът трябва да осигурява обратна връзка от работодателите на нашите възпитаници. Така имаме механизъм за запазване на добрите отношения с нашите възпитаници, допълни генерал-майор Ангелов.  
Църковните богослужения в нашия храм, както и дните на отворени врати са допълнителни механизми, които дават възможност Академията да се отвори за обществото и да могат хората да се докоснат до нашата история и традиции с цел възраждане на патриотизма на българите, каза още началникът на ВА.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани