Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-голямата демокрация в света се произнесе: Индийците дадоха втори мандат на премиера Нарендра Моди

[post-views]

Привърженици на Нарендра Моди го окачват с огромен цветен гирлянд след победата на парламен-тарния вот. Привърженици на Нарендра Моди го окачват с огромен цветен гирлянд след победата на парламен-тарния вот.[/caption]Триумф за Народната партия на индийския премиер Нарендра Моди на парламентарните избори в страната. Това показват първите данни от преброяването на подадените гласове. Изборите в Индия продължиха шест седмици и протекоха в седем кръга.

С 900 милиона души с право на глас Индия се смята за най-голямата демокрация в света. Повече от 2000 партии и над 8000 кандидата взеха участие в битката за 543 местната в долната камара.

Крайните резултати от продължилия повече от месец вот ще станат ясни до дни. По-всичко личи, че Индийската народна партия на премиера Нарендра Моди ще успее да прескочи границата от 272 депутатски места, което й гарантира мнозинство в парламента.

Това е истински успех за Моди, защото вотът се смяташе за референдум за неговото управление, което освен привърженици има и не малко критици, най-вече заради националистическата реторика на премиера, която през годините успя да разедини страна, коментират западните медии.

Втората политическа сила се очаква да бъде Обединения прогресивен алианс, оглавяван от най-старата политическа партия – Индийски национален конгрес, получила засега 108 места.

Малко след обявяването на частичните резултати, които показват триумфална победа за премиера Моди, повечето лидери на опозиционни партии признаха загуба си и го поздравиха за победата.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани