Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Когато Чапа и Фелини си пият кайсиева ракия

[post-views]
Когато Чапа и Фелини си пият кайсиева ракия

В навечерието на Деня на българската писменост и славянската култура най-естествено е да се срещнем с един от майсторите в изкуството ни, със скулптора Георги Чапкънов. Вече за 29-и път неговото войниче, театралната награда „А`Аскеер”, ще зарадва утре новите си лауреати: войнът с каска и меч. Връчвана от фондацията, създадена от Театър „Българска армия”, тя е институция, стандарт за висока театрална мярка. А статуетката на Чапа e нейният знак. Така сме свикнали с този празник, в края на който вдъхновено пеем „Върви, народе, възродени!”. Както сме свикнали и с многото творби на скулптора по софийските улици и в страната: „Пейката” на Петко и Пенчо Славейкови на площад „Славейков”, женската фигура във фонтана пред Народния театър, монументалната Света София на Ларгото, „Похищението на Европа”, която заедно с бика някой беше похитил за малко от градинката между „Солунска” и „Ангел Кънчев”, със скулптурата на Радой Ралин на спирката, някога, кино „Изток”, а вече и с „Братя Прошек”, които ни канят на по халба Прошеково пиво на мястото на старата бирена фабрика… Сраснали са се те с градския пейзаж и с нас самите. Странно е, че все още няма от обичните му всякакви породи кучета, които вписва в рисунки или в малка пластика…

IMG_1777Живее сред нас този удивителен човек, съавтор на националния ни герб, целият „навършен” с истории и спомени от изложби и срещи със също толкова удивителни хора. Някои знаменитости е увековечил в творбите си, спрял е мига на времето с тях, та се чудиш за кого първо да попиташ и откъде да разплетеш приказката му. А той не е многословен, но е сладкодумен, само да почне. Баща му е бил театрален художник в Провадия, после в Силистра, където като актриса играе майка му. Във Вълчи дол през 1943 г. е роден. И оттам започна разказа си Чапа как не е случаен неговият род, с достойно потекло е тръгнало от Родопите. Държеше да разкаже историята му, сама сюжет за филм. Защото е бил богат прапрадядо му, чорбаджията. И са го тачили всички, даже турските първенци. Всяка седмица сядали на вино и ракия, а и на богата трапеза в дома му. Но се случило той и синовете да се забавят един ден, когато турците дошли. Снахите ги познавали, та сложили и трапеза, и пиене. И след пиенето обаче те посегнали на жените. Върнали се стопаните, разбрали всичко и обезглавили натръшкалите се заспали гости… И с челядта още през нощта тръгнали на север, през Балкана. Най-малкият преминал Делиормана и се цанил ратай в най-далечните земи на Добруджа. Оценил го чорбаджията, защото бил научен на труд, а и добър земеделец. Залюбила го чорбадийската дъщеря и избягали в днешния Вълчи дол. Заживели в изоставена черкезка къща и на пустеещите ниви научили местните как се работи земя. Замогнали се и дали пари да се построи училището… В него завършва прогимназия и бъдещият скулптор.

IMG_1703Но това е само първата история. Не може да разкаже всички. Идват Художествената гимназия в София, Академията, специализацията в Париж и многото изложби от Европа до Япония, Южна Корея и Петербург, с награди – национални и от чужбина: „Гран при” в Париж, „За съвършенство” и на името на Роден в Япония. Но особено цени тази на името на италианския президент – за бюста на Федерико Фелини… Петър Рамаданов – Учителя

IMG_1768Първият ми учител в Художествената гимназия беше Петър Рамаданов. Научи ме и да рисувам, и на скулптура, и да моделирам. Той е върхът в професията. Бил е в кръга на Гео Милев, на Николай Райнов, на Георги Шейтанов. Невероятен в работата и много добър човек, обичаше ме страшно. Заради него избрах скулптурата. По онова време всичко залиташе по модерното. Живи и здрави да са, да правят инсталации, но истината е в класиката, макар да е трудна работа. Дава обаче възможност да покажеш на какво си способен, да го извадиш от себе си. Другото са, простете, ташаци. Малко вмъкване: Близкият му приятел Агент Тенев,

Награда 'Сулмона' за Чапа от президента на Италия Скалфаро за бюста на Федерико Фелини
Награда ‘Сулмона’ за Чапа от президента на Италия Скалфаро за бюста на Федерико Фелини
с когото си пият кафето днес, допълва разказа: Петър Рамаданов единствен в гилдията завършвал портрет най-много за 3 ч, а можел да моделира скулптура и за час. Чапа е същият уникат – може да направи портрет за 4 часа. Това е дар от Бога. Казвам го от собствен опит, от късметлиите съм, които имат портрет от него. На по чашка ракия за час работа и на приказка. А да разговаряш с него е празник. Бързото моделиране е донякъде и причината Фелини да му позира, защото, като вижда негови неща, Чапа му обещава да го портретира за 3 дни по час дневно. И големият Фелини подава ръка на големия Чапкънов.  

Срещал съм емблематични личности за България, като Йордан Радичков, Радой Ралин, Борис Димовски… Обичам ги. Правил съм по-късно и скулптурите им. Велик и много добър човек беше Радичков.  Та щях да правя изложба в Рим. И собственикът на галерията ме срещна с легендата Фелини. И предупреди: никакви претенции, това е Фелини! А преди това беше обещал да ме запознае с Мастрояни, велик скулптор, чичо на актьора. И да ме представи в бронзолеярната в античния град Пистоя, където правеха копия на статуи от велики скулптори, рушащи се от времето. Примами ме това, че ще отлеят и моите неща веднага след моделирането им от восък. 

Агент Тенев - лице в лице
Агент Тенев – лице в лице
Докато работех, си говорехме на общи теми, на френски, който знаехме еднакво зле, но идеално се разбирахме. Фелини не пушеше, а аз го кандърдисах да пийне от силистренската кайсиева, каквато няма по света. И той я оцени и така моделирах портрета му на много късата, но и толкова прочута и скъпа римска улица Вия Маргута, в един от прекрасните вътрешни дворове. Където живее аристокрацията и където щях да имам моята италианска изложба. Беше много хубаво, но аз се вълнувах от срещата с толкова велик човек, мъдрец, когото боготворя. Исках само да се докосна до него. След това сп.”Ной” излезе със снимка от работата ни заедно. Трудно се разделихме. А малко хора знаят, че самият Фелини рисуваше великолепно.  
Правил съм и скулптурен портрет на оперния ни бас Борис Христов, а съпругата му трябваше да го одобри. Тя съзерцава мълчаливо дълги минути бюста му, а аз съм изтръпнал, стори ми се час… Тогава тя погали по главата творбата и каза: Той е! Манифико!
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани