Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Непоправимо“ и на софийска сцена

[post-views]
„Непоправимо“ и на софийска сцена

Sliven_1Австрийският драматург Щефан Фьогел е познат и у нас с пълните си с обрати и интелигентен хумор творби („Алонсо“ в театър „София“). Той е  един от най-поставяните в Европа. Пиесата му „Бъбрекът“ има първата си постановка на сливенска сцена под заглавие „Непоправимо“. На 27 май в театър „Сълза и смях“ е и софийската й премиера. Играят младите актьори от трупата Таня Йоргова и Августин Демерджиев, както и добре познатите и обичани от сцената на Сатирата Албена Павлова и Емил Марков. След 30 г. те се завръщат на сливенска сцена, където започва театралната им биография.

Фьогел е взел идеята от новината, че германският президент е дарил бъбрек на жена си. И се запитал: способен ли е и той на жертва в името на любовта. Буквално. И каква е цената. Попитал и съпругата и приятелите си. И възможно ли е отговорът да ги превърне от големи приятели с малки тайни в малки приятели с големи тайни… Останалото в написването било просто „занаят“. 

Пиесата е за живота ни днес – динамичен и повече материален. Тя поставя въпроса как го живеем, колко сме понякога жестоки или лекомислени в отношенията си или как неглижираме брачната връзка. А тежката ситуация показва характера на човека срещу теб и твоя, както и дали имаш право на това партньорство. Призивът е да се вглеждаме в другия и да сме готови да се жертваме за него в трудни, в жестоки  моменти. Преводът е на проф. Владко Мурдаров, а режисурата – на Владлен Александров. (БА)

Фотограф Свилен Славов

Най-ново

Единична публикация

Избрани