Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съдят един от архитектите на Брекзит – бившият външен мистър Борис Джонсън обвинен в лъжа

[post-views]
Съдят един от архитектите на Брекзит – бившият външен мистър Борис Джонсън обвинен в лъжа

Boris JohnsonОбвиниха бившия британски външен министър Борис Джонсън и твърд привърженик на Брекзит, че е подвел британското общество с невярва информация по време на референдума за излизане на страната в ЕС.  Джонсън, който се прицели в лидерското място на Консервативната партия след решението на Тереза Мей да се оттегли, определи делото срещу него като „политическа каскада“.

Според съда в Уестминстър Борис Джонсън ще трябва да се яви и да отговори на обвиненията, че докато е бил кмет на Лондон е извършил три нарушение със служебното си положение.  Става дума за твърдения, които Джонсън е споделил по време на подготовката и след проведения референдум за Brexit през 2016 г. Едно от тях е, че  че Великобритания всяка седмица плаща по 440 милиона евро на ЕС. Припомням, че това твърдение обикаляше страната, като надпис върху червен двуетажен автобус, но в последствие се оказа подвеждащо.

Според магистратите с  твърдението Борис Джонсън оказал влияние на избора на британците при референдума, на който 52 процента гласуваха „за“ излизане от съюза, а 48 се обявиха „против“.

Три години след вота Великобритания все още част от ЕС, а неспособността на правителството на Тереза Мей да приключи с развода и коства премиерски и лидерски пост в Консервативната партия. Делото срещу Джонсън идва в деликатен момент за него, защото дори и да не се стигне до присъда, ще е бъде използван от останалите претенденти за поста на Мей по време на вътрешнопартийната предизборна кампания.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани