Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доналд Тръмп след втория си ден във Великобритания: Съюзът между нас е най-великият, който светът е виждал

[post-views]
Доналд Тръмп след втория си ден във Великобритания: Съюзът между нас е най-великият, който светът е виждал

trump meiСъюзът между САЩ и Великобритания е най-великият, който светът някога е виждал. Това заяви американският президент Доналд Тръмп след срещата си с британския премиер Тереза Мей, на която коментираха ключови въпроси на мира и сигурността. Двамата открито обсъдиха и теми, по които имат значителни различия, като борбата с климатичните промени и решението на Лондон да продължи работата си с китайския технологичен гигант „Хуауей“ въпреки санкциите на Вашингтон.

Вашингтон се готви да подпише „много важно търговско споразумение“ с Лондон след Брекзит, обяви президентът Тръмп по време на кръгла маса с представители на американския и британския бизнеса, на която бяха разгледани възможностите за допълнително задълбочаване на икономическите връзки между двете страни.

По-късно в дневния ред на Тръмп и Мей беше работен обяд на „Даунинг стрийт“ 10. Двамата обсъдиха ключови въпроси на сигурността, сред които ядрената сделка с Иран и бъдещето на НАТО.

Тереза Мей – министър-председател на Великобритания:

„Ние продължаваме да подкрепяме НАТО, този изключително важен алианс. Благодарение на категоричния Ви призив за споделяне на тежестта, видяхме съюзниците да повишават със 100 млрд. долара приноса си към общата ни сигурност. Щастлива съм да обявя и че НАТО скоро ще може да разчита на британските самолетоносачи клас „Кралица Елизабет“ и на изтребители F-35 за справяне със заплахите по целия свят.“

Макар да имаме различен подход, ние сме единодушни относно естеството на съвременните предизвикателства пред сигурността, техния произход и начините за преодоляването им, допълни Мей.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Очакваме все повече държави да достигнат изискуемия минимум 2% от БВП да бъдат вложени в отбрана. За да посрещнем днешните предизвикателства, всички съюзници трябва да изпълнят задълженията си – просто нямат избор. Като ключови партньори САЩ и Великобритания са решени да гарантират, че Иран никога няма да произведе ядрено оръжие и ще спре да подкрепя и участва в терористични дейности.“

Във втория ден от посещението на американския президент във Великобритания хиляди излязоха на протест в Лондон и редица други градове. Отново беше издигнато и станалото популярно преди време „бебе Тръмп“. В демонстрациите се включиха политически фигури и дори лидерът на опозицията Джереми Корбин. Самият Тръмп квалифицира информацията за масови протести като фалшива новина и подчерта, че е видял само малка група хора.

С оглед сигурността на президента по време на визитата му британската полиция мобилизира най-опитните си служители, като само в столицата броят им е 3 хиляди души.

Най-ново

Единична публикация

Избрани