Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Валери Цолов: Скоро ще има развитие по проекта за бойната машина

[post-views]
Бригаден генерал Валери Цолов: Да служиш в БА е въпрос на чест

IMG_2292– Г-н бригаден генерал, „оживяха” ли вече полигоните от ученията на Сухопътните войски (СВ) през тази година?
– В момента на учебните полигони на СВ е много ясно, много тихо, но това е един кратък период от учебната година…

– …Затишие пред буря?
– Не е затишие пред буря, а просто един момент от плана за бойната подготовка на СВ, която започна по учебните полигони още през март. До този момент направихме полево лагерно обучение на артилерията, в което изведохме всички минохвъргачни подразделения на СВ, противотанкистите от СВ, противотанковия дивизион от 4-ти артилерийски полк. Изведохме гаубичната артилерия, проведохме няколко тактически учения и тактически учения с бойни стрелби (ТУБС) на ротно и батальонно ниво на артилерийските формирования. Това беше на Учебен полигон (УП) „Корен”. Едновременно с това проведохме полево обучение с подразделенията за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) на полигон „Чубра”. Това е един забравен полигон, който не бяхме ползвали 7–8 г. Решихме да поставим подразделенията за ЯХБЗ и Е в една по-различна обстановка. Проведохме много тактически учения с бойни стрелби на ротно ниво. В края на май на „Ново село” завършиха стрелбите с щатен изстрел на танковите формирования. Така че в момента правим много плавен преход към едни от основните прояви на СВ за годината – ученията в Черноморския регион.

– Кога започва този комплекс от учения и как ще участват СВ в тях?
– На 29 май завършиха предислоцирането на техниката и личния състав с автомобилен и с жп транспорт на УП „Шабла”, както и подготовката на формированията за противовъздушна отбрана (ПВО) от СВ за участие в стрелбите. Имаше техническо време от една седмица за изграждане на полевия лагер, на полевия парк, за провеждане на занятия за получаване на допуск от комисията от СВ, с готовност за провеждане на бойни стрелби. На „Шабла” има вече над 380 човека. Там са основните формирования на СВ от 2-ра механизирана бригада, от 101-ви алпийски полк, от Бригадното командване, от Единния център за начална подготовка и въобще – всички наши формирования за ПВО, без тези на 61-ва бригада, които изпълниха задачи преди 2 години на „Шабла”.

– Какво е участието на СВ в откриващото се днес голямо международно учение на „Ново село”?
– Учението е „Ответен удар”. В него участват формирования от СВ, както и от Северна Македония, Албания, Гърция и САЩ. В учението се формира многонационален батальон под българско командване. Техниките, тактиките и стандартните оперативни процедури, които са основата за провеждане на учението, са разработени по време на планиращи конференции и ще се спазват от всички нации. Командир на многонационалния батальон е подполковник Николов, който е и командир на 38-и механизиран батальон в Стара Загора. Батальонът е усилен с танкове от СВ, със 122-мм самоходна артилерийска батарея от СВ, усилена с подразделения от въоръжените сили на Гърция – танков взвод и звено хеликоптери. Още в етапа на разработване на учението сме си поставили много амбициозни задачи. Темата е „Отбрана”. Някои от учебните въпроси са провеждане на контраатака, блокиране и прочистване на населен пункт и др. Някои елементи ще бъдат показани на 19 юни, в деня за демонстрация на способности пред военнополитическото ръководство и гости. Едновременно с „Ответен удар” СВ се включват и в още едно учение – Swift Response 19, в което нашето участие ще бъде в две локации – на летище „Чешнегирово” и отново на „Ново село”, след като завършат действията по „Оветен удар”. Там българското формирование се командва от командира на 42-ри механизиран батальон подполковник Иванов. Ще се отработят специфични задачи като охрана и отбрана на летище, отразяване на въздушен десант и др. Едновременно с това имаме и много голямо участие на нашите формирования за CIMIC (гражданско-военно сътрудничество – б. р.). Още в края на май нашият екип е включен в състава на многонационалния тим за CIMIC, развърнат на територията на Унгария. Задачите, които се изпълняват, са разнообразни. Има много високи оценки за нашите военнослужещи. В учението изпълняваме и други  специфични дейности по охрана на център, който е развърнат за нуждите на транспортирането на различните участници през територията на България. Отработва се и една много неспецифична задача като охрана, пропускателен режим на такъв център.

2ab– Защо се налага да се ползват забравени обекти като полигон „Чубра” и летище „Чешнегирово”?
– Логиката е, че формированията свикват с полигоните на които тренират и е необходимо в един момент да бъдат поставени в малко по-различна ситуационна обстановка. От една страна – за нуждите на командира и на щабовете, които планират и ръководят боя, а от друга страна – заради самите формирования. По една или друга причина УП „Чубра” не е използван през последните години и решихме да поставим формированието за ЯХБЗ и Е в една по-различна обстановка там.

– Какви други учебни прояви сте планирали през годината? 
– В СВ следваме много стриктно плана за бойната подготовка за 2019 г. Абсолютно всичко, което сме планирали, до този момент сме го провели. След завършването на тези учения, за които споменах, започваме да работим в две основни направления. Едното е участие в учения извън територията на страната, които започват през този месец и завършват през октомври. Това са ученията от серията Platinum в Румъния и България, както и участие  в ученията Agile spirit в Грузия и Rapid trident в Украйна. Имаме учение на логистичните органи Capable logistician в Полша. Предстои учениe на 101-ви алпийски полк 5 torri в Италия, а 61-ва бригада ще вземе участие в КЩУ с корпуса в Гърция – Gordian knot. В момента формирования от СВ участват в две международни учения – Platinum wolf в Сърбия и Dragon в Полша. Предстои ни и участие в многонационалното компютърно подпомагано командно-щабно учение Balkan Bridges, където  военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти ще формират многонационален щаб с офицери от още осем националности и ще бъдат основни обучаеми. Въобще подготовката на СВ по отношение на международните учения е много голяма. Едно от основните учения, които са планирани за юли, е Platinum Lion. В него ще участват още 6 държави, американската морска пехота плюс СВ на САЩ. Както и миналата година това учение отново ще се състои на „Ново село” под единно българско ръководство с участието на много голям брой военнослужещи. През  септември за първи път от години ще бъде проведено полково тактическо учение със 101-ви алпийски полк с участието на военнослужещи от Австрия, Полша, Румъния и Чехия. Наред със стандартните задачи при участие в отбранителна операция с алпийските подразделения ще бъдат отработени и изключително специфични такива, като катерене, преминаване през тежък терен, оцеляване в сложна ситуация и др. През есента предстоят и много национални тактически учения, ТУБС на различно ниво. Фокусът е върху тактическото учение с бойна стрелба, в което ще участва голяма част от 61-ва механизирана бригада. Продължават и сертификациите на декларираните формирования към силите за отговор на НАТО и ЕС. До края на годината имаме още 2 сертификации на батальонно ниво. Така че динамиката в СВ е много голяма, но ние си следваме нашия план и се надяваме в края на годината да нямаме неизпълнени учения.

spec-sili-novo-selo– Има ли напредък по проекта за новата бойна машина за пехотата?
– Ръководеният от командира на СВ генерал-майор Михаил Попов интегриран работен екип работи много сериозно и постоянно. Очаква се много скоро искането за оферта да бъде готово.

– Какво друго се предвижда да се случи по отношение на модернизацията във войските?
– В СВ работим целенасочено по отношение на индивидуалната екипировка. През 2018 г. бяха закупени комплекти индивидуална екипировка, които бяха раздадени в три батальона от СВ. Тестовият период завърши. Според отзивите от анкетните карти на военнослужещите над 65 на сто от тях одобряват този тип индивидуална екипировка – раменна и поясна тактическа система, многофункционална раница, нов тип шанцов инструмент. Работи се и по други проекти в областта на инженерните, артилерийските, разузнавателните формирования. Надявам се след 1–2 години това, което бъде придобито, да влезе във войските. За нас е важно българският войник, като отиде на учение извън страната или като дойдат чуждестранни участници у нас, да има необходимото самочувствие, което дава и индивидуалната екипировка. Самочувствие, че не само знанията и уменията му са на изключително високо равнище, но и неговата екипировка да бъде на съвременно ниво.

Повишението на заплатите задържа хората в строя

Благодарение на предприетите през последните две години от военното и политическото ръководство на МО стъпки по повишаване на възнагражденията има намаляване на броя на военнослужещите, които решават да напуснат Въоръжените сили, казва бригаден генерал Цолов. „Очаквам в следващите години да бъдат направени и трета, и четвърта, и пета стъпка. Военната служба е професия, която се намира на пазара на труда”, посочва той.
По думите му въведеното от началото на годината с новия класификатор формиране на заплатите на военнослужещите в зависимост не само от званието, но и от длъжността им се посреща добре от личния състав на войските. „Изговориха се много неща за класификатора. Вероятно някъде сме допуснали грешки, които се надявам да отстраним. Но считаме, че класификаторът се приема добре от военнослужещите”, изтъква бригаден генерал Цолов.
Той коментира и приетата неотдавна от парламента поправка в Закона за отбраната и Въоръжените сили, с която воините ще могат да получават пари за храна по време на учения. „Считам, че това е единствено вярното решение. Извършената промяна в закона дава възможност при учения, занятия, полеви лагери и други дейности да се организира храненето на военнослужещите от командирите на военните формирования”, споделя бригаден генерал Цолов. Силно вярвам, че по време на предстоящите учения няма да има проблеми в това отношение, обобщава той.

budi voinik badi voinik“Бъди войник” представя истината за армията

На проявите от кампанията „Бъди войник” показваме с какво биха се занимавали младите хора, ако дойдат във Въоръжените сили, казваме им истината, даваме им подробности за живота в армията, изтъква бригаден генерал Цолов. По думите му целта е да се даде на подрастващите една по-различна алтернатива за бъдещия им живот, свързана с военната професия, и те да помислят по тази възможност за реализация.
Според заместник-командира на СВ това е първият от трите основни стълба на кампанията. „Второто нещо е, че се опитваме да поставим Българската армия и в частност – СВ, във фокуса на обществения интерес. Защото българското общество се сеща за нас, когато има дадена ситуация като снегонавявания, наводнения или някъде бъде открит невзривен боеприпас от предишни години. Искаме да говорим за БА малко по-често. Третият стълб е свързан с това, че през последните 140 г. за патриотичното възпитание на българската младеж са се грижили българското училище, българското семейство и Българската армия. И такива чувства като дълг, отговорност, патриотизъм, чест, достойнство ние се опитваме да ги покажем и на тези кампании, защото те са част от нас – настоящите военнослужещи от армията”, посочва бригаден генерал Цолов.
Неотдавна той беше споделил за в. „Българска армия”, че е прекалено рано да се дава оценка на „Бъди войник”. „Кампанията не бива да бъде само целенасочена дейност, която се реализира през 2019 г. Трябва да бъде постоянен процес. Моето виждане е, че трябва да имаме няколко писти. Първата е самата кампания, в която да привличаме младите хора, да им предадем една различна алтернатива за техния живот. Втората писта да бъде постоянното повишаване на социалния статус на военнослужещия в БА като престиж, социален пакет, заплащане. Третата писта, която вече зависи от нас, командирите, е създаването на удовлетвореност у военнослужещите и изпитване на чувство на отговорност, на гордост”, заявява бригаден генерал Цолов.
В момента некомплектът на СВ е средно около 22 на сто, казва той. По думите му този дял е различен в отделните населени места и се определя от един основен фактор – какво е равнището на социално-икономическото развитие на региона, в който са дислоцирани формированията. „Има региони, в които нивото на средната заплата е значително по-висока от възнаграждението на българския военнослужещ. Там некомплектът е по-голям, като например Карлово и Казанлък с военните заводи, както и Стара Загора с развитата икономика. В същото време имаме формирования, в които почти няма вакантни длъжности. Например в Белене, Враца, Шумен. Ето, на конкурса в Плевен миналата седмица съотношението на кандидатите спрямо местата беше почти 3 към 1”, обяснява бригаден генерал Цолов.
Той е категоричен, че с цел привличане на повече кандидати за строя не бива да се правят компромиси с критерии като здравния статус и психическата годност. „Нашите бъдещи военнослужещи ще бъдат поставени в условия, в които се изискват специфични качества като бърза реакция, умения за работа в колектив, способност за поемане на разумен риск. Ние, в СВ, сме на мнение, че не бива да се прави и компромис по отношение на общата култура на кандидатите, защото новата бойна машина ще бъде изключително сложна като детайли и възли. Считаме, че техниката, която е на въоръжение в СВ, изисква подготвени хора”, категоричен е бригаден генерал Цолов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани