Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Тръмп срещу Huawei

Автор: Димитър Илиев

САЩ наложиха забрана на китайската компания за производство на смартфони Huawei и 70 други, свързани с нея фирми, да търгува на територията на страната без предварително разрешение от правителството. Така президентът Доналд Тръмп започна студена IT война за следващото поколение 5G интернет свързаност.

Доналд Тръмп коментира, че ходът цели да спре американски продукти да бъдат ползвани от компании, които всъщност ще навредят на националната сигурност и външните интереси на Вашингтон. Стъпката на Тръмп е продължение на ареста на 1 декември на финансовата директорка на Huawei Сабрина Мън Ванчжоу на летището във Ванкувър, по пътя й от Хонконг към Мексико. Подобен ход бе оценен като почти равнозначен на декларация на война от САЩ към китайския бизнес.
Никъде Тръмп не споменава 5G свързаността като причина. Но Huawei още на 17 май реагира с изявление, в което първото изречение е „Huawei е безспорен лидер в 5G технологиите“. „Смятаме, че ограничаването на дейността на Huawei в САЩ няма да направи страната по-сигурна или по-силна. Вместо това тези действия ще доведат до ограничаването на избора на САЩ до по-слабо развити и по-скъпи алтернативи. Това би довело до забавяне на изграждането на 5G инфраструктурата на САЩ и в крайна сметка ще навреди на интересите на американските компании и крайни потребители“, се казва още в отговора на Huawei. 

huawei_mate1opro_vs_apple_iphonexПо-късно държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви пред телевизия CNBC, че Китай представлява заплаха за американската национална сигурност, отбелязвайки, че първият и най-важен аспект на тази заплаха от страна на Пекин са 
дълбоките връзки на китайските технологични компании с управляващата Комунистическа партия в страната. Само в рамките на седмица редица американски компании като производителите на процесори Intel и Qualcomm, на модеми Broadcom и на чипсет архитектура ARM, както и гигантът Google, който доставя софтуера за мобилните телефони на Huawei Android, както и цялата гугълска микросистема от приложения заявиха, че спират търговските си отношения с Huawei. Google отне лиценза на Huawei за операционната система Android. По-късно пък Браншовата организация SD Association на производителите на най-популярните карти памет извади компанията от списъка си с партньори, съобщи Engadget.

Всички тези мерки на пръв поглед вещаят пълен крах на мобилното подразделение на Huawei. Но всъщност се оказва, че търговско-производствените отношения между Huawei и редица американски компании са толкова тесни, че не е ясно кой всъщност ще изгуби в тази търговска война. На първо място стана ясно, че Huawei отдавна се готви за подобен сценарий и има подготвена дори своя операционна система Hongmeng. Китайският производител има и алтернатива за SD картите – нова NM карта памет. Huawei има най-малко тримесечни запаси от части за хардуеъра, така, че да успее да завърши разработките си по напълно независим мобилен апарат от американски технологии, части и софтуеър. Оказва се, че 44 на сто от приходите на Apple идват от китайския пазар и от покупка на китайско оборудване, като от тях 29 на сто са само продажби на телефони. Очевидно е, че нито Apple, нито Huawei искат да се противопоставят една на друга.

Затова не бе изненада, че основателят на Huawei се обърна към САЩ така: „Подценихте ни, вече сме готови за рестрикциите ви“. По думите му търговската забрана на САЩ директно ще навреди на множество американски компании и служители. „Решението заплашва да засегне потребителите ни в над 170 страни с над 3 млрд. души, които ползват нашите продукти“, заяви Люпин. Той добави, че това ще навреди и на 1200 американски компании, които работят с Huawei и осигуряват десетки хиляди работни места. Китай също заплаши, че ще въведе черен списък на американски компании – „Чужди компании, организации или отделни лица, които не съблюдават пазарните правила, отклоняват се от духа на договорите, блокират или прекратяват доставките за китайски предприятия, като нарушават законните им права и интереси, ще бъдат включени в списък с „незаслужаващи доверие субекти”, гласи изявление на китайските власти.

Тези контрамерки очевидно имат логична почва и затова на първо време американците дадоха 90-дневна отсрочка за мерките срещу Huawei. Но най-изненадващо самият Доналд Тръмп даде заден ход. Миналия четвъртък той заяви, че оплакванията на САЩ срещу Huawei могат да бъдат решени в рамките на търговското споразумение с Китай, макар в същото време да потвърди, че смята китайския телекомуникационен гигант като „много опасен“ за американската национална сигурност. „Ако сключим сделка с Китай, бих могъл да си представя, че въпросът с Huawei вероятно ще бъде включен, поне отчасти, под някаква форма в споразумението“, заяви Тръмп, който прогнозира  бърз край на търговската война с Китай, въпреки че между двете страни не са планирани нови преговори на високо равнище, след като преди две седмици във Вашингтон приключи последният кръг от разговори, без да се стигне до споразумение. Въпреки това Тръмп заяви, че според него има „добра възможност“ за скорошно постигане на търговска сделка с Китай.

За финал ето какво смята известният икономист Джефри Сакс: „Конфликтът на Тръмп с Пекин не е заради търговския дисбаланс на САЩ, затворените китайски пазари или дори предполагаемата кражба на интелектуална собственост. Истинската цел е ограничаването на достъпа на Китай до чужди пазари, напреднали технологии, глобални банкови услуги и може би дори до университети в САЩ“.

Как конфликтът удря българския потребител?
Милиарди потребители на Huawei треперят дали няма да изгубят връзката си със света, след като САЩ удариха със санкции китайския технологичен гигант. Почти 90 на сто от тях са избрали марката заради най-доброто съотношение качество-цена. Сред тях са и сигурно и около милион българи, след като в последната година Huawei буквално превзе българския пазар на мобилни телефони. Колко опасно е да държиш в ръката си смартфон с марката Huawei, след като стана ясно, че няма да има ъпдейти от Google за операционната система Android и достъп до Google Play Store, откъдето се теглят приложения?

Очевидно е, че потребителите се страхуват, поне ако се огледаме в статистиките за спада на продажбите на мобилни апарати втора употреба Huawei. Но в същото време китайците, които буквално пометоха пазара на мобилни устройства с последните си два флагмана – смартфоните P20 и P30, са се подготвяли отдавна за подобна стъпка при евентуални санкции.

Те са готови със собствена операционна система Hongmeng, която вероятно за Европа ще бъде преименувана в ARK OS. Google Play Store ще бъде заменен от станалия невероятно популярен магазин напоследък Aptoidе, който ползват поне половината от потребителите на мобилни устройства. Ограниченията за допълнителна SD карта в телефона също ще бъдат подминати, след като още миналата година бе представена NM карта памет, която вече се продава и има свой слот в някои от смартфоните на компанията. Според експертите липсата на SD карта няма да е проблем за шампионите на компанията – миналогодишният P20 Pro въобще няма такава. Причината е, че телефоните обикновено имат между 128 и 512 гигабайта вътрешна памет и малко потребители се нуждаят от повече. Очаква се обаче да бъдат засегнати бюджетните устройства и тези от среден клас.

Не се очакват проблеми и с процесорите, след като вече 4–5 години Huawei има собствен процесор Kirin, който пръв въведе 7-nm технология. Вероятно лесно ще се намери и патентовано китайско решение за архитектурата на чипсета.
В крайна сметка „войната“ може да се окаже нищо повече от просто надуване на мускули откъм САЩ. А сигналите, че компаниите от двете страни на барикадата ще намерят пътища един към друг са много, като една е много важна – Apple не желае засега да влиза в битката, защото прави мобилните си апарати в Китай.

Флагманът Huawei Mate 20 Pro стана част от бета програмата на Android Q в началото на май, само за да бъде изваден от нея две седмици по-късно заради санкциите. Но в началото на тази седмица телефонът бе върнат обратно в програмата от Google, с което надеждата на потребителите на Huawei, че могат да получат важния софтуерен ъпдейт навреме, проблесна отново. Съгласно новото споразумение ъпдейтите за бетата на Android Q ще идват всеки вторник и четвъртък до 30 юни. За да видим какво ще се случи след това, трябва малко повече търпение. Очаква се Huawei да намери такива решения за потребителите си, че те да останат верни на марката, смятат експерти. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани