Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Ученията Reforger в Европа

Първият американски танк M1 Abrams, доставен в складовете на POMCUS
Първият американски танк M1 Abrams, доставен в складовете на POMCUS
Наименованието на ученията ReForGer означава „Завръщане на силите в Германия“. Тези учения на НАТО се провеждат десетилетия наред по време на Студената война. Те имат за цел да гарантират способностите на Алианса да развърне войските си на територията на Западна Германия в случай на конфликт с Варшавския договор. В ученията с най-много войски участват САЩ, но в тренировъчните операции се включват и части от армиите на други държави членки, както и на Великобритания и Канада. 

Лагерът
Лагерът
Тренировките Reforger са замислени още през 1967 г. Тогава Виетнамската война е в разгара си и администрацията на американския президент Линдън Джонсън обявява, че през 1968 г. ще изтегли две дивизии от Европа. За да демонстрира постоянния си ангажимент към отбраната на НАТО и за илюстрация на способности в същото това време се планира и широко-мащабно развръщане на сили в размер на една или повече дивизии, което да се провежда всяка година. Първото учение Reforger се провежда на 6 януари 1969 г. Ученията продължават до 1993 г. с изключение на 1989 г., когато пада Берлинската стена. През 1975 г. за първи път след Първата световна война в Европа са дислоцирани части на Американската морска пехота. През 1988 г. се провежда по-мащабно учение  Reforger, в което участват 125 000 войници. Това са най-големите военни маневри след края на Втората световна война в Европа. 

Това учение не е демонстрация на сила, а част от плана за засилване на присъствието на НАТО на Стария континент в случай на конфликт.  Армията на САЩ повишава способностите си за бързо развръщане в Европа, като доставя големи количества военна техника и оборудване по системата  POMCUS. Това е система, която съхранява американската военна техника в Западна Германия по време на Студената война. В случай на конфликт със Съветите войските на САЩ, които ще бъдат прехвърлени в Европа, ще разполагат на място с всичко необходимо. До края на 80-те години на миналия век в Белгия, Холандия и Германия в специални свръхсекретни и охранявани складове трябва да има оборудване за шест дивизии. На практика е доставено само за три дивизии, а за останалите три оборудването, което трябва да се съхранява в Белгия и Холандия, не се доставя. Плановете се отменят след падането на Берлинската стена.  

Системата POMCUS е считана за много важна, затова през 1988 г. в Холандия е завършена военната болница „Топла база“. Тя е напълно оборудвана, така че в случай на война да заработи незабавно. Оборудването непрекъснато се поддържа в готовност от холандски персонал. Назначени са и лекари. Всички изградени дотогава складове на  POMCUS са оборудвани с най-модерната комуникационна техника за времето си, така че при изнасяне на каквото и да е имущество от складовете, то се регистрира от модерна електронна система с баркодове. 

Засадата
Канадският писател и драматург Франк Рийд, който през 70-те години на миналия век е войник в канадската армия в Европа, описва в блога си някои тренировки, които са част от ученията  Reforger. Ето едно от тези описания. Разположена някъде в Западна Германия, неговата част получава заповед да се придвижи до определена точка. Зареждат БТР-ите им с гориво и тръгват. Когато достигат до  набелязаната дестинация, подреждат машините и ги покриват с камуфлажни мрежи, така че да не може да се отгатне формата им от въздуха. 

„Беше един от онези прекрасни есенни дни в Германия, когато температурата е около 20 градуса на сянка“, спомня си Рийд. Лагерът е в средата на ябълковата градина на някакъв германски фермер. Войниците гледат как стопаните берат ябълки, прекарват ги през пресата и си правят сайдер. Поднасят от вкусната течност и на момчетата, които са се пържили шест часа в нагорещените машини. Командирът обаче бързо прекъсва приятната дегустация и издава заповед  да подготвят засада в близката гора. След това на войниците е заповядано да си починат добре, защото следващият ден ще бъде дълъг. На другата сутрин в 4,00 ч охраната на лагера събужда бойците, те набързо закусват и пият кафе, след което се подреждат в тактическа формация и се отправят към зоната на засадата в пълна тишина. Пристигайки на позицията,  се развръщат и маскират, а командирът начело на разузнавателен патрул тръгва да проучи разположението на „врага”. „Врагът“ е открит и групата на Рийд премества позицията си напред. 

Избран е подходящ участък от горски път, който се спуска от малък хълм. В началото пътят прави малък завой, след което има прав участък от около 35 м и след него пак завой. Правият участък е определен  като „зоната за унищожение“ на противника.  Част от войниците са изпратени напред, за да заемат позиция след втория завой, а друга групичка е разположена преди началото на правия участък, така че да отреже пътя за отстъпление на противника, след като той се озове в зоната за стрелба. Останалите се разполагат от едната страна на 35-метровият участък. Целта е нито един „противников“ войник да не се измъкне жив. Пътят от двете страни на правия участък е миниран. 

Идеята на учението е проста, но ефективна. Първата група трябва да пропусне „противника“, докато той навлезе в зоната за унищожение. В това време отстрани ще започнат да го обстрелват. Ако някой реши да побегне напред или назад, там ще го посрещнат групите, които са отрязали началото и края на пътя между двата завоя. 

Започва чакането. На пръв поглед изглежда лесно. Но след дългото лежане на твърдата земя всичко започва да те боли. Става трудно да се диша и мускулите на краката се схващат. Не можеш да говориш, да ядеш и да пиеш. Започва да те сърби, а не можеш да се почешеш. Слънцето грее невъзмутимо отгоре и потта пълзи по лицето и гърба. Скоро не закъсняват и комарите, които с наслада ти пият кръвта, а няма как да размахваш ръце, за да ги прогониш. След около 4 ч  чакане  слънцето залязва и пътят пред позицията притъмнява. Тогава се появява първият противников разузнавач. Зад него тихо се промъква и втори, който носи радиостанция. И двамата спират, защото знаят, че това е идеалното място за засада. След малко първият дава сигнал към втория с ръка. След това зад тях пристига авангардът и се прикрива зад дърветата. Известно време двамата разузнавачи отпред оглеждат,  душат въздуха, но внезапно дават знак на цялата група да тръгне и тя навлиза в „зоната за унищожение“. След като основната група на противника се е озовала на пътя, е дадена заповед за стрелба. От пътя се опитват да отговорят, но засадата се оказва перфектна и нито един противников войник не се измъква. За да затруднят все пак с нещо групата на Рийд, проверяващите офицери обявяват, че има двама ранени, които трябва да се пренесат на носилки до лагера. Чак тогава на всички ще бъде разрешена почивка. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани