Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брекзит – кога и как? – кандидатите за поста на Мей търсят решение на казуса

[post-views]
Брекзит – кога и как? – кандидатите за поста на Мей търсят решение на казуса

brexitБрекзит завладя и надпреварата за наследник на Тереза Мей начело на управляващата партия и държавата. 8 мъже и 2 жени са кандидатите за лидер на Консерваторите и за мястото на „Даунинг стрийт“ 10. Съвсем очаквано те изградиха предизборните си кампании около въпроса дали, кога и как страната да напусне Европейския съюз.

Излизането от Европейския съюз до края на октомври е „твърда червена линия“ и ще се случи „на всяка цена“, заяви бившият председател на Камарата на общините Андреа Лийдсъм. Тя твърди, че има план за „добре управляван Брекзит“, който включва временно търговско споразумение с Брюксел, и е убедена, че при този вариант Парламентът няма да може да попречи на идеята за напускане .

На съвсем друго мнение са някои от опонентите ѝ за най-важните постове във Великобритания – депутатът Марк Харпър и здравният министър Мат Ханкок, които по начало са против излизането от ЕС. Депутатът смята, че посоченият срок е невъзможен за постигане, а според министъра заплахите за твърд Брекзит със сигурност няма да доведат до решаване на казуса.

Припомняме, че след като парламентът 3 пъти отхвърли споразумението на Тереза Мей срокът, в който „разводът“ трябва да стане факт беше удължен до 31 октомври. По повод ширещото се на Острова мнение, че сделката може да бъде предоговорена, Брюксел категорично заяви, че това няма как да се случи и дори новият британски премиер няма да успее да промени условията.

Сочени за фаворити да наследят Мей са бившият външен министър Борис Джонсън и заелият поста след него Джереми Хънт. Силни позиции имат още бившият главен преговарящ с ЕС Доминик Рааб и министърът на вътрешните работи Саджит Джавид. Майкъл Гоув и Рори Стюарт, които в кабинета отговарят за околната среда и международното развитие, също се включиха в надпреварата. Чрез предварителни гласувания до 22 юни ще бъдат излъчени двама финалисти, а победителят ще стане ясен след партийния вот месец по-късно.

Най-ново

Единична публикация

Избрани