Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пентагонът преустанови oбучението на турски пилоти на изтребителите F-35

[post-views]
Сенатът на САЩ одобри рекорден бюджет за отбрана за 2023 г. в размер на 858 милиарда долара

F35-samoletПентагонът е преустановил обучителните програми на изтребителите F-35 за турските пилоти, твърдят източници на американското министерство на отбраната, цитирани от агенция „Ройтерс“. Решението е във връзка с плановете на Турция да купи руски противовъздушни системи С-400, допълва агенцията.

Само преди дни Конгреса на САЩ гласува единодушно да наложи временно забрана за продажбата на модерните си изтребители Ф-35 за Турция.

Причината е плановете на турското правителство да купи руските противовъздушни системи С-400. Вашингтон многократно предупреждаваше Анкара, че не може да има и двата вида въоръжение, защото така може да бъде компрометирана цялата програма на изтребителите F-35, която се води за най-скъпата в света.

В опит да разубеди Турция да се откаже от сделката с Русия американският конгрес обяви, че е готов да ускори продажбата на американките противовъздушни системи Пейтриът, които също могат да отговорят на отбранителни нужди на страната.

Независимо от натиска на Вашингтон, Анкара е категорична, че няма да се откаже от руските С-400, като преди няколко седмица обяви, че турски военни са вече в Русия на обучение как да използват техниката.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани