Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Десетки хиляди отново на протест в Хонг Конг

[post-views]
„Чужди сили“ зад мегапротеста в Хонг Конг

изтеглен файлНов масов протест в Хонг Конг срещу плановете на правителството да приеме закон, който разрешава екстрадицията на хора в Китай. По време на демонстрациите се стигна и до сблъсъци с полицията, при опит от странат на да протестиращите да блокират улиците до правителствените сгради.

Десетки хиляди се отзоваха на призива на опозиционните партии да излязат на протест срещу противоречивите плановете на правителството. В опит да осуетят заседанието на Законодателният съвет на Хонг Конг, протестиращите се опитаха да блокират всички пътища до сградата. Тава принуди полицията да използва лютив спрей срещу протестиращите, като издаде официално съобщение, в което посочва, че е готова да използва сила.

Малко след началото на протестите доминираният от прокитайските партии Законодателен съвет обяви, че отлага второто четене на промените в закона, за по-късно.

Независимо от растящото обществено недоволство ръководителят на страната Кари Лам е твърдо решена да прокара промяната.

Причина за силния обществен отпор на закона за екстрадицията е, че това би позволило на централната власт в Китай да налага натиск върху политическите си опоненти в региона. В опит да успокои страстите лидерът на Хонг Конг Кари Лам заяви, че в закона има правно обвързващи гаранции за човешките права и свободи.

Независимо от уверенията през уикенда се проведе най-голямата масова демонстрация от присъединяването на бившата британска колония към територията на Китай през 1997г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани