Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Български военнослужещи от специалните сили участват в учението „Решаващ удар – 2019 г.“ в Република Македония

[post-views]
Български военнослужещи от специалните сили участват в учението „Решаващ удар – 2019 г.“ в Република Македония

specНачалникът на отбраната генерал Андрей Боцев, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов и командирът на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев ще наблюдават утре, 17 юни, в Криволак, Северна Македония, заключителния етап на международното учение „Решаващ удар – 2019 г.“. То е част от серията национални и международни учения, които се провеждат през това лято на териториите на България, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и Северна Македония в изпълнение на засилените мерки за гарантиране на сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския регион. 

„Решаващ удар – 2019 г.“ се провежда от 6 до 18 юни на учебен полигон „Криволак” под съвместното ръководство на командванията на Сухопътните войски на Република Северна Македония и Националната гвардия на щата Пенсилвания, САЩ. В него участват формирования от Силите за специални операции на България, Албания, Литва и Черна гора. Ръководител на българската група за специални операции от 68-а бригада Специални сили, която участва в учението, е капитан Цветомир Илиев. Целта на „Решаващ удар – 2019 г.“ е да бъдат подобрени взаимодейтвието и оперативната съвместимост между участниците при подготовката и провеждането на съвместни специални операции. Фокусът е върху провеждането на инфилтрация по въздушен способ от хеликоптер и медицинска евакуация.

В деня за високопоставени гости на 17 юни на учебен полигон „Криволак” участниците, структурирани в многонационална тактическа група за специални операции, ще представят директно действие с използване на оръжия, пригодени за стрелба с маркиращи боеприпаси.

Най-ново

Единична публикация

Избрани