Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тол таксите в Германия са незаконни: Съдът на ЕС обяви винетките за дискриминационни

[post-views]
Европейската прокуратура отчита запори за 259 милиона евро

EU-reforma

Тол таксите за магистралите  в Германия са незаконни, обяви Съдът на Европейския съюз. Магистратите в Люксембург отсъдиха в полза на Австрия, чието искане беше подкрепено от Белгия и Нидерландия, и постановиха, че предвидените от правителството в Берлин винетки дискриминират чужденците, които използват пътната мрежа на страната.

Предвидените от Берлин мерки са обект на остри спорове още от анонсирането им през 2015 година. Правителството планира да въведе новите такси през октомври 2020-та и те да важат за всички автомобили, които се движат по местните магистрали. Водачите им следва да плащат една и съща сума от около 130 евро, но германските шофьори получават парите си обратно като данъчно облекчение.

Така икономическата тежест се пада само върху собствениците на автомобили, регистрирани в други страни-членки, а това по същество е дискриминация на основание националност, смята върховният съдебен орган на Европейския съюз. Според Съда в Люксембург новите пътни такси са несъвместими с европейското законодателство. Подобни мерки биха ограничили достъпа до германския пазар и въвеждането им нарушава основните принципи на Общността за свободно движение на хора, стоки и услуги в нейните граници, смятат  магистратите.

Сега на ход е Берлин, който трябва да приложи на практика съдебното решение „във възможно най-кратки срокове“. В противен случай на Германия ще бъдат наложени сериозни финансови санкции.

 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани