Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Майор Цонко Цонков: Полигон „Шабла“ има бъдеще

[post-views]
Майор Цонко Цонков:  Полигон „Шабла“ има бъдеще

Тук има възможност за стрелба на всички системи за противовъздушна отбрана

c conkovЗенитният полигон „Шабла“ на ВВС е създаден през 1964 г. Разположен е на нос Шабла. Отначало на полигона са се провеждали единствено стрелби на зенитната артилерия. ​Майор Цонко Цонков е началник на зенитен полигон „Шабла“ на ВВС. Той изпълнява тази длъжност от 2010 г. Разговаряхме с него за специфичните задължения на полигонната команда  и отговорностите, които имат по отношение на ученията. 

– Г-н майор, какво представляваше последното проведено на този полигон учение – „Шабла 2019“?
– Това беше едно учение, в което бяха съвместени действията на всички системи за противовъздушна отбрана на Военновъздушните сили и  на Сухопътните войски. През тази година тук се осъществи взаимодействие с учение на Сръбската армия и имахме и военнослужещи от Американската армия.
– От какъв материал са изработени мишените, които бяха ползвани в морето?
– Надводните мишени, които са изработени за стрелба в морето, тази година бяха изработени от т. нар. зебло, плат, който пропуска вятъра. Целта е, понеже повърхността им е доста голяма, вятърът да преминава през зеблото и по този начин да не се оказва голямо влияние на самите мишени и те да стоят стабилно. През всичките дни на учението, в които мишените бяха на вода, те стояха безпроблемно, за да бъдат ползвани за тренировките по различни видове стрелби. 
– Какви са размерите на мишените и на какво разстояние от брега бяха закотвени?
– Размерите на мишените са в основата – 4/6 м. Височината им е 2,5 м. Закотвени са на разстояние от брега на около 1900–2300 м. 
През годините, в които Вие сте началник на полигона, с какво се промениха условията за живот и работа тук?
– От Военновъздушните сили бяха отпуснати средства, с които се започна извършването на ремонт на старите помещения за битово настаняване. Все още има много какво да се желае, но се усеща разбирането и от страна на командването. Необходимо е влагането на все повече средства, защото полигонът има много добро бъдеще.
– Като военна инфраструктура какви промени настъпиха на полигона през последните години?
– Като инфраструктура единствено бяха препокрити покривите на помещенията, но проблемът е, че нови сгради не се изграждат. 
– А по отношение на техниката и системите, както и в комуникацията какво се е променило за същия период?4
– За полигона нови комуникационни системи и техника към момента не е постъпила. Искам обаче специално да подчертая тук доброто ни взаимодействие със Сухопътни войски, защото тази година те осигуриха една доста тежка инженерна машина – БАТ-М, която много помогна за подготвянето на стартовите позиции на полигона. Тази машина наистина е безценна за изравняване, подготвяне и почистване на стартовите позиции и местата за настаняване на личния състав – палатковите лагери. 
– Какви възможности дава този полигон, какво може да се тренира тук?
– Полигонът като цяло дава възможност за стрелба на всички зенитно-ракетни комплекси, които са на въоръжение в Българската армия. Зоната за стрелба и големината на самия полигон са доста големи. Тук се отцепва много голямо разстояние над морската повърхност и въздушното пространство. 12-милната зона, която е в морето, се обявява забранена за корабоплаване, а до 100 км навътре е опасна за корабоплаване. Обстановката постоянно се следи и се прави оценка на рисковете и заплахите. Въздушното пространство над тези зони по време на стрелба се обезопасява на височина до 40 км. Това дава възможност за стрелба на всички системи за противовъздушна отбрана, които са на въоръжение в Българската армия. 
– Навсякъде почти има дефицит на личен състав, при Вас как стои този въпрос? 
– Както в цялата Българска армия, така и при нас некомплектът е доста висок. Като проценти това при нас достига до 25–30%. Това, естествено, затруднява работата на полигона. Личният състав е основната движеща сила във всяко едно начинание. Периодично се провеждат конкурси за назначаване на граждански лица. За разлика от тенденцията, която се наблюдава в цялата Българска армия, тук при нас желаещите да облекат униформата, са повече и никога не сме оставали без кандидати за заемане на дадена длъжност. При провеждането на конкурсите наблюдаваме, че за едно място се състезават 4–5 човека. 
– Къде е най-голям дефицитът на кадри при Вас, при офицерите, при сержантите или при войниците?
– Най-големият дефицит се усеща при офицерските кадри и при войниците.
– Очаквате ли през тази година при Вас да постъпят новопроизведени лейтенанти?
– Към момента не. Миналата година дойде един лейтенант – нещо, което не бяхме виждали от доста години. Тази година обаче не очакваме ново попълнение.
– При Вас ли се съхраняваха мишенните комплекси „Волхов“?
– Да, този тип мишенни комплекси се съхраняват тук, на полигона. Като цяло се пазят при подходящи условия. При условие че „Волхов“ е в състояние да извършва пускове и да осигурява мишените, това означава, че условията на съхранение отговарят на изискванията. Тогава той може да изпълнява функциите си да осигурява мишените за стрелба на зенитно-ракетните комплекси. 
– Кои са най-големите учения, които са били провеждани на този полигон?
– Ученията, които са били провеждани през годините, са почти еднотипни. Стрелят почти едни и същи системи. През 2017 г. новостта беше със стрелбата на AVENGER-ите от американската армия. Тази година също имаше такива стрелби. Ученията се запомнят с това, че при всяко едно се прави нещо ново и се цели да се повиши подготовката на личния състав, като се вкарват нови елементи и нови сценарии. Тази година имаше нощни стрелби на полигона, което не е правено от много години. На авиационните средства е имало, но на зенитно-ракетните комплекси такива стрелби наистина не са провеждани от много години. 
– Как се създаде тази година мишенната обстановка в учението „Шабла 2019“, какъв тип мишени бяха използвани?
– Мишените, които бяха използвани и тази година на полигона, са за стрелба на подразделенията за ПВО на Сухопътни войски и за ВВС. 

3Подготовка на полигонната команда
Полигонната команда имаше поставени определени задачи. На първо място това беше изготвянето на надводни мишени, по които да се проведе стрелбата на авиацията на българските Военновъздушни сили. Също така бяха подготвени и районите за заемане от зенитно-ракетните комплекси. 
„Имахме сериозни ангажименти и към битовото настаняване на участниците, които никак не бяха малко – над 1000 човека. Осигурявахме също така пожарната безопасност, отцеплението на различните райони при различни необходимости“, твърди майор Цонко Цонков – началник на Полигон „Шабла“. 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани