Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пробив в Катар – първа пътна карта за мир в Афганистан

[post-views]
Покушение срещу вицепрезидента на Афганистан

Afganistan_talibaniПърви по-сериозен пробив в опитите за намиране на решение на продължаващия от 18 години конфликт в Афганистан. В Катар представители на талибаните и влиятелни афганистанци, сред които и представители на правителството приеха пътна карта за мир. Необвързващият документ призова за прекратяване на насилието срещу цивилни и защита на правата на жените.

Това е първата мирна конференция, в която участват единствено представителите от враждуващите страни в Афганистан, независимо, че повечето участници от правителството заминаха в Катар, като частни лица. Очакванията за пробив не бяха големи, за това и договорената пътна карта за мир, макар и необвързваща беше определена като дипломатически пробив.

Паралелно с вътрешната мирна конференция в Катар продължават и директните преговори между САЩ и Талибаните за постигането на мирно споразумение. В основата на разговорите е изтеглянето на американската армия от Афганистан, като в замяна талибаните трябва да гарантират, че страната няма отново да се превърне в логистична база за глобалните терористични организации като Ал кайда и ИДИЛ.

Ключова точка в преговорите е гаранцията, че бунтовниците ще гарантират свободите на жените в страната, които бяха ограничени по времето на тяхното управление, което приключи с американската инвазия през 2001, в отговор на атентатите от 11 септември в САЩ. Независимо от мирните преговори насилието, от което страдат най-вече цивилните в страната, продължава да е всекидневие. Миналата седмица при атентат с камион бомба в Кабул пострадаха над 100 души, повече от които деца. Според последния доклад на ООН само за последните три месеца в страната са загинали близо 600 души, а други 1200 са ранени.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани