Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ с нова военна коалиция за охрана на морските пътища край водите на Иран и Йемен

[post-views]
Китайски самолет е наблюдавал военноморско учение на САЩ, Франция, Канада и Япония, съобщиха китайски медии

KORABI USAСАЩ обявиха, че искат да създадат международна военна коалиция, която да опазва водите край Иран и Йемен. Според началника на щабовете на американската армия генерал Джоузеф Дънфорд само така ще се гарантира свободата на корабоплаването в региона, през който минават едни от най-важните търговски пътища в света.

От думите на високопоставения американски генерал става ясно, че САЩ вече водят активни преговори с други страни, които са заинтересовани да участват в инициативата. Американската армия е готова да предостави кораби за „командване и контрол“ на операцията, посочи генерал Дънфорд, според когото размерът и мащабите на инициативата ще зависят изцяло от броя на страните, които ще искат участват в нея. Основната цел на мисията ще е да гарантира сигурността на морските търговски пътища в района на Персийския залив, като проливите Ормуз и Баб ал Мандаб, през които дневно минават милиони барели със суров петрол.

През последните два месеца обаче в региона бяха извършени серия от бомбени нападенията срещу петролни танкери, като според САЩ зад тях стои Иран, независимо, че ислямската република отрича да е замесена.

Заради зачестилите инциденти и обвинения през последните седмици напрежението в района  на Персийския залив за малко да прерасне във въоръжен конфликт. Припомням, че след инцидентът със сваления от иранската армия американски дрон, САЩ за малко да отвърнат на удара с масирана въздушна атака, която президентът Доналд Тръмп отмени в последния момент.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани