Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Челен ТВ сблъсък между претендентите за британски премиер

[post-views]

znamena_uk_euОсновните претенденти за премиерския пост във Великобритания Борис Джонсън и Джерими Хънт се изправиха един срещу друг в разгорещен телевизионен сблъсък. Очаквано в центъра на дебата бе темата за Брекзит.

Оживен и напрегнат телевизионен дебат. Това са най-честите коментари след продължилия близо час словесен сблъсък между двамата претенденти за лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания. Най-голям интерес предизвика темата за Брекзит и по-точно, как окончателно да приключи процесът по излизането на Обединеното кралство от ЕС, след като Лондон на два пъти отложи развода и крайната дата от 29 март стана 31 октомври. Борис Джонсън, който е бивш външен министър и привърженик на Брекзит, заяви, че ако стане премиер ще изведе страната от ЕС на всяка цена и пак изрази надежда, че ще може да предоговори условията за развода.

Борис Джонсън:

„ Мисля, че е много важно да спрем да си представяме, че заради обстоятелствата няма да можем да напуснем ЕС на 31 октомври. Не искам да позволя на ЕС да си мисли, че може да ме принуди да подам оставка, като ни откаже предоговаряне на споразумението за напускането ни.“

Джереми Хънт:

„Лично аз не искам да говорим за 31 октомври, като някаква крайна дата, защото до тогава има реален риск от провеждането на предсрочни избори. Редно е и да припомним, че парламентът прие закон, който забранява излизането на страната без сделка.“

 

Общото между двама кандидати е, че са убедени, че могат да предоговорят условията за напускането на страната, независимо, че Брюксел е категоричен – договореното вече споразумение е възможно най-доброто и няма да се променя.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани