Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА: Военномедицинската ни служба придобива реални способности

[post-views]
Генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА: Военномедицинската ни  служба придобива реални способности

Новата апаратура издига периферните ни болници от Роля 2 в Роля 3

Gen_major_V_Mutafchiiski (1)– Ген.Мутафчийски, пред депутатите от Комисията по отбрана заявихте, че в миналото ВМА е била синоним на трудно справяща се с финансите си организация. Каква е ситуацията, откакто сте на поста на началник?
– От 2017 досега имаме устойчивост и стабилност на финансовата дейност, без просрочени задължения. Всъщност, последните бяха покрити през декември 2017 Оттогава ВМА не е допускала просрочие в задълженията си. Благодарение на усилията на правителството изцяло е погасена цесията към Българската банка за развитие, а един остатък от 12 млн.лв.беше покрит през март 2018. Освен устойчивост и стабилност в системата, имаме и ръст в приходите. ВМА е една от малкото структури в състава на ВС с възможност за собствени приходи от дейността си като лечебно заведение. Четиринайсет процента е тяхното увеличение през 2018 спрямо 2017. От 63 млн.300 хил.лв. през 2017 сме получили 72 млн.300 хил. за 2018. За първото полугодие на т.г. ръстът е с 18 % или 5 млн.лв. спрямо увеличението от същия период на миналата. Това е устойчива тенденция, въпреки че в момента тече активен ремонт в някои клиники, който смущава нормалния работен ритъм. В този смисъл получените допълнителни приходи са благодарение на усилията на целия личен състав на ВМА. Реновираните 8 от всичките нереновирани 11 клиники са вече в прекрасен вид. Някои от клиниките не бяха ремонтирани от тяхното създаване. Ремонтиран е киносалонът, Сграда 38 с възлови звена за ВМА, като например, лабораторията по патология. В Спешния център се довършва ремонтът на операционните, които работят 24 часа. Наново се изгражда климатичната инсталация и вентилация, която, макар и създадена много умно, е от времето на изграждането на болницата. В последната година това е едно от най-скъпите капиталовложения – 3,6 млн.лв.за подмяната на цялата климатична инсталация. Освен това, частични ремонти са направени в структурите ни във Варна, Пловдив, Сливен, Плевен, Хисаря и Банкя.
– Как разпределяте допълнителните средства в дейностите на ВМА?
– През 2018 ние преструктурирахме 9,3 млн. лв. от издръжката си за капиталови разходи. Това са “наши си пари”, не са целеви средства. Всъщност, във всекидневната ни дейност успяхме така да структурираме разходите си, че да можем да разчитаме част от парите за издръжка да можем да влагаме в нови капиталови разходи. И вече само за първото полугодие сега преструктурирахме 10 млн. 280 хиляди лв.
Имаме много строг контрол върху разходите и прецизирането на договорите с доставчици на външни услуги. Около 5 млн.лв.или 45% годишно са икономиите от премахването на аутсорсинга за охрана и поддръжка на сградния фонд. За този резултат имахме и категоричната подкрепа на политическото ръководство на МО. Защото това бяха грешни пари, които се харчеха за фирми със съмнителна репутация. Заради добрата финансова дисциплина през м.г. усилията ни бяха оценени от правителството и с подкрепата на Министерството на отбраната ни бяха дадени допълнителни средства. Защото доказахме, че можем да бъдем наистина добри стопани. Това са 2,7 млн.за закупуване на ултрамодерен ядрено-магнитен резонанс, а при усвояване на остатъците в бюджета в края на годината имахме около 9 млн. 200 хил. гласувани за ВМА. 
– Как се повлиява лечебната дейност от тези и други приходи?
– Лечебната дейност е свързана с повишаване на приходите от НЗОК, НОИ и от Министерството на здравеопазването с повече от 18%. Това има и цифрово изражение в броя на преминалите при нас пациенти – 2500 са повече за 2018 в сравнение с 2017, а за полугодието сега са в повече с 1700 спрямо периода през м.г. Тенденцията е ясна и категорична. В сравнение с 2017, през м.г. има 1223 операции повече, а за първото полугодие върху този увеличен ръст имаме още 400 повече. Имаме по-кратък средноболничен престой, което е директен качествен критерий за дейността ни. Логично са увеличени и разходите за лекарства и консумативи, съпоставимо спрямо повечето пациенти. Увеличените приходи дадоха възможност за закупуване на консумативи и лекарства “на склад”. И не само че нямахме дълг, но завършихме м.г.със запас от  лекарства и консумативи за 10 млн. 640 хил. лв. Това ни даде възможност да осигурим дейността си до април т.г.
– Защо преструктурирахте почти 10 млн. лв.?
– Отговорът е логичен – защото вече бяхме успели да си ги запазим. Като структура нямаме право на бюджетен остатък и не можем “да го прехвъряме” като средства за годината. Държа да отбележа и че статистиката на подадени жалби от пациенти и от техни близки, предимно за действия на персонала към тях, са с около 20% по-малко в сравнение с м.г. И това е естествено заради взетите във ВМА мерки за нулева толерантност към недобро отношение на персонала към пациентите. Разделихме се с трима лекари и с две старши сестри точно заради лошо отношение към пациенти, което е ясен знак за целия ни екип, че това няма да се толерира. Всъщност, дълго време ахилесова петата на ВМА е в усещането, че сме такава институция, че нищо не може да ни разклати и че можем да си правим, каквото си искаме. Е, това вече не е така. Намираме се в особено динамичния пазар на здравните услуги и не можем да си позволим грубо отношение към който и да е наш пациент. Minolta DSC
– Ако това е въпрос на професионално отношение и на дисциплина, променяте ли се и спрямо тенденциите в здравеопазването в Европа и в света?
– Разработихме на научна основа в лечебната ни дейност, например справочници за емпирична терапия, която е като гайдлайн за всеки лекар. В джобен формат я има всеки от тях и той знае компетентностите си за изписване на лекарствени средства. И това не е рестриктивна, а модерна мярка и където и да било в цивилизования свят се прави така. Не може всеки лекар да изписва “каквото му падне”, защото има нива на субординираност. В окончателния доклад на група от СЗО и от здравната комисия на ЕС в преглед по отношение на лечението с антибиотици и на вътреболничните инфекции, единствената болница у нас, посочена за пример, беше ВМА. Имаше и указание да се възпроизвежда този опит в бората с вътреболничните инфекции и в антибиотичната й политика. 
– Как продължавате социално значимите дейности на ВМА?
– Факт е, че ВМА се занимава и с редица социално значими дейности. Не оставяме без внимание сънародниците ни от Западните покрайнини в Сърбия. Тази дейност продължава и от началото на т.г. сме прегледали повече от сто граждани, като 13 са приети за болнично лечение, а някои имат повече от една хоспитализация. Освен това лекарите ни имат ясно съзнание за социалната си роля в държавата. И без заповед и за сметка на личното им време се включват в кампании за безплатни прегледи в София и в страната. Особено в отдалечени райони с труден достъп до здравно обслужване. За последните 2,5 г. имаме около 8000 такива прегледани пациенти – ендокринология, инфекциозни болести, гръдна хирургия, очни и кожни болести. И това не беше оставено без внимание от организация като ЮНЕСКО – ВМА е единственото юридическо лице, което получи отличие за тази си социална дейност сред 19 отличени у нас в рамките на националната кампания „По волята на Хипократ”.
– Как голям конгломерат от болници, какъвто е ВМА, се справя с осигуряване на медицинската техника – основно условие, за да стои добре на пазара?
– Освен да стои добре на пазара, преди всичко ВМА трябва да отговаря на всички нужди на Българската армия. Като философия на промяната в тази сфера ние сменихме тази апаратура на болниците или закупихме нова, която на практика издига нашите периферни болници от Роля 2 в Роля 3. Това е стратегическо решение. И закупихме за тях нови скенери, с каквито са оборудвани всичките ни болници, и рентгенови апарати, които са дори по-скъпи и сега са в процес на монтиране. Модернизирани са стерилизаторите на всичките болници, ахилесовата пета за една военна болница с основна дейност хирургичната при създаване на ситуация. След магнитно-резонансния томограф закупихме и нов ултрамодерен ангиограф, който е в процес на монтаж, както и операционни маси. Току-що изтече поръчката за реанимационна и анестезиологична апаратура, също свързана с дейността ни и като военни болници, ако се наложи, и като нормални лечебни заведения.
– Как стимулирате най-ценното в една болница – екипа?
– Още в концепцията си за развитието на ВМА сред основните пунктове беше този за развитието на човешкия ни ресурс. А важни са както подходящите условия за работа, така и възможностите за допълнителна квалификация, а във ВМА предоставяме безплатно тази възможност. Особено при високо специализираните квалификации тя е скъпа дейност. Осигуряваме и достойно заплащане на екипите ни. Социалните придобивки са както в системата на Българската армия. Цифровото изражение на допълнителното материално стимулиране се очертава така. През 2018 са изплатени от НЗОК и от НОИ, както и от избор на екип от пациентите и от дейността ни като поликлиника и по линия на трансплантациите 24 млн. лв., което е с 2,8 млн. повече спрямо 2017. Тези средства са отишли директно при екипите ни. А само за полугодието сега имаме ръст от 1,5 млн. лв. такива пари. Самото ниво на заплати не е толкова привлекателно. И допълнителното материално стимулиране компенсира до известна степен по-ниските заплати, които са основно при медицинските сестри, а щатовете им доскоро бяха до минималната работна заплата. Сега имаме, първо като щат повишени заплати, и второ, допълнително материално стимулиране. И течът на медици към други болници е малко. Дори има наплив от желаещи да работят при нас – и лекари, и сестри. Изпълних обещанието си и от юли месец м.г. ДМС получават и нашите лекари и сестри и по частите, което на годишна база е 380 – 400 хил. лв. Такава сума ВМА може да си позволи без да изпадне в затруднение. А тя има огромен ефект, защото след последното увеличение на заплатите плюс още по 100 лв. за лекарите в поделенията и по 80 лв. за сестрите това вече се чувства, особено в по-малките провинциални градове.
– Има ли промени във възможностите за кариерно развитие и в академичната дейност?
– След проведени конкурси имаме 5-ма нови професори, 5-ма доценти, 4-ма главни асистенти и асистенти, 15 с образователна и научна степен “доктор”, а в процедура за конкурс за професор са още 2-ма, 4-ма за доцент и 3-ма за степен “доктор”. Нашите офицери се намираха в неравностойна, дискриминационна позиция спрямо цивилните си колеги. Те можеха да станат доценти чак когато станат подполковници или полковници. И благодарение на политическото ръководство на МО първите два конкурса за капитани – доценти са факт, те са в ход сега. Максимално е облекчена  процедурата за зачисляване на военните лекари за специализанти – само с моя заповед, без да се чака старата тромава процедура. Безплатно е обучението във високо специализираните дейности за всички наши лекари. 
– Ген.Мутафчийски, как преодолявате недокомплекта с военни лекари?
– Това е най-болната тема. Известно е тристранното ни споразумение за обучение на военни лекари между ВМА, ВВМУ и Медицинския университет във Варна. В момента имаме 2 випуска с 38 курсанти. И сме в кампания за следващ, трети випуск на тези, които са преодолели и изпитите за физическа подготовка, медицинските прегледи и за английски език, защото процедурата е доста по-утежнена отколкото за обикновените кандидат-медици. Тази бариера са преодолели над 60 човека. Очакваме резултатите им от другите изпити и дано са толкова успешни, колкото и пред нас. Непрекъснато следим процеса на обучение и успеваемостта на момчетата и момичетата е добра. МУ с право се слави с взискателност към студентите и с много добре подготвени кадри след това. На нашите курсанти им е трудно да носят две дини под една мишница, защото учат две науки, но излизат и с две образования – и като офицери, и като медици. Но курсантите ни са много мотивирани и се справят много добре – и на втория випуск балът беше с 2,5 по-висок от този на първия. Повече от половината бяха заявили като първо желание военен лекар. Това говори и за популярност на програмата, и за осъзнат избор. Ние се грижим максимално за тях, поемаме таксите за обучение, учебници, намираме спонсори дори за материално подпомагане. Стремим се да ги поощряваме за усилията и постигнатите високи резултати в обучението. Отличничката на курса – Антоанета Коларска, я наградих с лаптоп от спонсор при завършване на първи курс. И когато дойде време, ако задържи това ниво, ще предложа директно да специализира  във ВМА, без да отива в поделение. Това ще бъде само за най-отличилия се. Набираме и стипендианти от медицинските университети и т.г. имаме 4-ма. Успяхме да защитим професията санитарен инструктор да се впише като регулирана професия и са утвърдени учебните ни програми. Върви обучението на санитарните инструктори, като адаптираме американските програми за обучение, доказали ефективността си, предоставени ни безплатно от съюзниците. Отделно с наши средства правим най-съвременния и единствен трейнинг център в България по модела на такъв център на най-големия полигон в Германия, където манекените “говорят”, “дишат”, “кървят”, “имат пулс”. Работим активно в сътрудничество с американски инструктори. Центърът ще е на мястото на старата кухня в двора на болницата на площ от около 1000 кв.м, за да го направим закрит полигон заедно със Сграда 38. А това е придобиване на реални способности на Българската армия. Ние имаме болници, в които можем да правим и трансплантации на черен дроб, което е царицата на коремната хирургия, но ранените войници трябва да дойдат живи в нашите болници. И точно в такъв трейнинг център ще се учат войниците, санитарните инструктори, командирите им да дават първа помощ на ранените. И този център ще е от най-значителните постижения на ВМА. Трансформирахме и Военно-медицинския отряд за бързо реагиране в модулно-медицински формирования по примера на съвременните бойни единици, изграждани на модулен принцип. Мобилните ни медицински формирования ще се подсилват в зависимост от спецификата на задачите с модули за химическа или биологична защита, за изгаряния, реанимационни, транспортни, евакуационни модули. Това е част от съвременната концепция за медицинската служба в НАТО.   
 – Често обвиняват Военна болница, че не е само военна. Какви са фактите?
– Лекуваме 8-10% военнослужещи годишно. Но и всички категории, свързани с тях – членовете на семействата им, бивши военнослужещи, военноинвалиди и пострадали от войните. Така се оказва, че повече от 45% от пациентите са наш контингент. С приходите от НЗОК ние можем да лекуваме военнослужещите, както се налага, дори и когато това лечение е скъпо. Защото ВМА получава  приходи от лечението на цивилните граждани, които са я предпочели като лечебно заведение. Ако ВМА се опираше само на бюджетната издръжка от МО, нямаше да може да лекува. А добрите лекари се задържат и с много пациенти, и с добър тренинг. Така като военномедицинска служба ние съхранихме способности. 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани