Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ердоган: Руските ракети С-400 подобряват сигурността в НАТО

[post-views]
Русия ще разположи ядрени оръжия близо до границите на Беларус с НАТО

c400

Турция в нов опит да защити решението си да се въоръжи с руските противовъздушни ракетни системи С-400. Президентът Реджеп Ердоган заяви в интервю за в. „Хабертюрк“, че от НАТО трябва да са щастливи, защото ПВО-то ще укрепи Алианса. Не на това мнение са САЩ, които възнамеряват да наложат санкции на Турция заради системите С-400.

Поредният опит на Реджеп Ердоган, да защити сделката за купуването на руската противовъздушна система С-400, дойде два дни след, като първата партида от зенитно-ракетния комплекс пристигна в Турция, независимо от предупреждението на САЩ, че това ще доведе до налагането на санкции.

Турският президент обаче изрази надежда, че американският  му колега Доналд Тръмп ще прояви разбиране и ще отмени санкциите, които в общи линии ще извадят Турция от програмата за производството на високотехнологичните изтребители Ф-35, защото системите С-400 могат да я компрометират.

Припомням, че Вашингтон вече прекрати обучението на турските пилоти на самолетите Ф-35, с което изпрати ясно послание на Анкара, че не одобрява сделката с Русия.

Дали американския президент Доналд Тръмп ще отмени санкции за сега не ясно. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, заяви през уикенда, че законът, според който всяка страна, която купува военно оборудване от Русия трябва да бъде наказана, ще трябва да бъде спазен, включително и от президента.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани