Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Френският президент Еманюел Макрон на посещение в Сърбия

[post-views]
Макрон ще помага на Зеленски с тежко въоръжение

Makron

Сърбия трябва да влезе в ЕС , но преди това съюзът трябва да се реформира. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в Белград. За първи път френски държавен глава посещава Сърбия от 20 години насам, коментират световните агенции.

Паралелно с реформите, които Сърбия трябва да приложи по пътя си към ЕС, блокът трябва да се реформира, за да бъде готов за Сърбия. Това обяви Макрон на пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич по време на официалната визита в Белград. Макрон  за пореден път заяви, че ЕС в момента не функционира добре и трябва да вземе бързи решения и да предприеме реформи, за да работи по-добре.

Един от основните акценти по време на срещата бе въпроса за Косово, като френският държавник каза, че ще организира специална среща в Париж между лидерите на Косово и Сърбия, в която ще участва и германският канцлер Ангела Меркел.

Сръбският президент Александър Вучич от своя страна заяви, че  Сърбия иска мир и е готова да постигне споразумение с Косово и посочи, че е поискал от френския си колега да помогне на Белград по пътя към членство в ЕС.

Малко след пресконференцията двамата президенти присъстваха на церемония по подписването на над 22 нови двустранни споразумения, включително в области от компетенцията на министерствата на отбраната и специализираната индустрия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани