Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

5,3 по Рихтер разлюля Атина – жертви и разрушения няма

[post-views]
Слабо земетресение край Банско

zemetresenieeeeeСилно земетресение разлюля гръцката столица Атина. Трус с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер беше регистрирано малко след 14 ч.  Жертви няма, един турист е ранен от паднала мазилка, а необитаема сграда се е срутила. Частично беше прекъснато електрозахранването, съобщава се и  за смущения в телекомуникационните услуги.

Епицентърът на земетресението е регистриран на 23 км северозападно от Атина, а хипоцентърът е на 13 км дълбочина, показват данните на Европейския сеизмологичен център. В рамките на час след това в гръцката столица са усетени най-малко три вторични труса, най-силният – с магнитуд 4,4 по скалата на Рихтер.

Свидетели разказаха за масова паника по улиците в центъра на града заради евакуацията на по-високите административни и жилищни сгради. В минутите след труса в противопожарната служба са постъпили десетки сигнали за помощ на хора, заседнали в асансьори заради последвалото спиране на тока, предадоха местните медии. Електрозахранването в столицата вече е възстановено.

Днешното земетресение е първото в Атина от 1999 г. насам. Експерти анализират причините за труса и се опитват да установят дали има някаква закономерна връзка с онзи отпреди 2 десетилетия, при който загинаха повече от 140 души.

Най-ново

Единична публикация

Избрани