Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въздушна схватка в Карибско море – Венецуелски изтребител прихвана американски разузнавач

[post-views]
Въздушна схватка в Карибско море – Венецуелски изтребител прихвана американски разузнавач

venezuela usaНапрежението между Вашингтон и Каракас отново ескалира. Този път причината е въздушна схватка. Венецуелски изтребител е прихванал американски разузнавателен самолет в международното въздушно пространство след което е предприел настойчиво и агресивно преследване, съобщиха от Въоръжените сили на САЩ.

Инцидентът е станал в петък миналата седмица, а обвиненията идват няколко дни по-късно въз основа на обстоен преглед на наличните видео материали, заявиха от Южното командване на Американската армия и публикуваха въпросните кадри от преследването. На тях се вижда как изтребител Су-30 на Венецуелските ВВС доближава „на опасно разстояние и по непрофесионален начин“ американски военноморски разузнавателен самолет EP-3, поставяйки в опасност екипажа и машината. Случаят е поредното доказателство за безотговорната подкрепа, която Москва оказва на нелегитимното правителство на Николас Мадуро, смятат във Вашингтон.

Американският летателен апарат е провеждал редовна и регламентирана наблюдателна мисия над Карибско море с цел гарантиране на сигурността в региона, коментираха от Пентагона и припомниха, че редица държави признават необходимостта от подобни мерки.

По друг начин гледат на случая във Венецуела. Според министъра на отбраната Владимир Падрино изтребителят е вдигнат по тревога след като разузнавателният самолет е засечен над изключителната икономическа зона на страната. Нарушенията вече са повече от 70, заявиха от военното ведомство в Каракас и подчертаха, че отпорът срещу нахлуването на американски разузнавачи във въздушното им пространство ще продължи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани