Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Слуга на народа“ спечели убедително парламентарните избори в Украйна

[post-views]
Зеленски ще наказва виновните за Донбас

V.Zelenski - UkrainaНов триумф за украинския президент Володимир Зеленски,  след като партията му сечели убедително извънредните парламентарни избори в страната. По данни на централната избирателна комисия „Слуга на народа“ събира малко над 42 процента от гласовете.

Резултатите от вота в неделя са ясен сигнал, че украинците одобряват политическата платформа на президента Володимир Зеленски, който триумфира на президентските избори през април с обещания за радикални реформи и справяне с ширещата се корупция. Независимо от успеха на партията му „Слуга на народа“, за да може да сформира правителство тя ще трябва да намери коалиционен партньор.

Според предварителните резултати общо пет партии ще влязат в украинския парламент Великата рада. Веднага след „Слуга на народа“, се нарежда про-руската „Опозиционна Реформа – За живот“, която печели близо 13 процента, но Зеленски вече изключи възможността да влезе в коалиция с тях.

Най-вероятно трета политическа сила ще е партията на бившия президент Петро Порошенко –„Европейска солидарност“, която печели близо 9 процента, следвана от партията на бившия премиер Юлия Тимошенко „Отечество“ с 8 на сто от гласовете.

Голямата изненада от вота в неделя е доброто представяне на другата нова партия в Украйна „Глас“ на рокзвездата Святослав Вакарчук, който вече получи покана от президента Володимир Зеленски да влезе в бъдещото правителство.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани