Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заедно срещу Иран: Лондон поиска европейска мисия в Ормузкия проток

[post-views]
Ново напрежение край Ормузкия проток: Иран се опита да задържи британски танкер

fregata -Montrose-vms--UKЛондон настоя Европейският съюз да създаде единна мисия за защита на търговските кораби, преминаващи през Ормузкия проток. Искането отправи лично британският външен министър Джереми Хънт, който очаква да разбере дали ще стане премиер.

Британското предложение идва 3 дни след като иранските власти задържаха британски петролен кораб в Персийския залив. Външният министър Джереми Хънт увери британския парламент, че  е координирал идеята си с европейските си колеги и е получил подкрепата им.

Джереми Хънт – министър на външните работи на Великобритания:

„Според международното право Иран няма право да възпрепятства преминаването на кораба през открито море, затова в случая става дума за подкрепяно от държавата пиратство, което Парламентът не се притеснява да осъди. Заедно с Брюксел се опитваме да организираме мисия за морска защита, за да гарантираме безопасния преход на екипажите и товара през този толкова важен район.

Ако Иран продължи по този опасен път, ще трябва да приеме, че цената е засилено военно присъствие на Запада край бреговете му. И това не е защото искаме да нагнетяваме напрежението, а защото свободата на корабоплаването е принцип, който Великобритания и съюзниците ѝ винаги ще защитават.“

Правителството в Техеран настоява, че задържането на танкера с 23-членен екипаж в никакъв случай не е „отмъщение“ за щурмуването на иранския кораб „Грейс 1“ край Гибралтар в началото на месеца. Тогава британската морска пехота оправда действията си с мотива, че плавателният съд е превозвал суров петрол за Сирия в нарушение на европейските санкции.

Изясняването на отношенията между Лондон и Техеран има потенциала да измести Брекзит като приоритетна тема за новия британски премиер, който ще бъде обявен днес. Двамата претенденти за поста на Тереза Мей са самият външен министър Джереми Хънт и предшественика му Борис Джонсън.

Най-ново

Единична публикация

Избрани