Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бегликташ -където Слънцето люби Земята

[post-views]
Бегликташ -където Слънцето люби Земята

27a begliktashДопреди 15-20 години  туристите на Южното Черноморие се дивяха на устието на река Ропотамо и Лъвската глава – красиво скално образувание от дясната страна на реката, малко преди да се влее в морето. Древните легенди за главата като дом на древен жрец оживяват през 2003 г., когато на огромния полуостров започват проучвания на цяла плеяда каменни долмени. Дотогава малко външни хора могат да се насладят на природните образувания заради това, че попадат в границите на бившата резиденция „Перла“ на соцдиктатора Тодор Живков. 

Преди 16 години Бегликташ е открит за науката. Тракийското скално светилище става едно от големите открития на тракийската история, което открехва вратата към древен култ към Богинята Майка и Бога Слънце, почитани от древните. Според археолозите той пресъздава култа на човека към природата, който ни препраща далеч назад – към бронзовата епоха, около 13 век преди Христа. Смята се, че Бегликташ е главното светилище на тракийското племе скирмиани, известни като най-древните металурзи в Тракия. Върховният им племенен жрец е обитавал мястото над реката край Лъвската скала – на около 3 км от мегалитния комплекс, в селището Ранули. Цялата област от крайбрежни хълмове на Странджа изобилства от 

тракийски могили, долмени и малки скални светилища 

Това богатство дава основание планината от десния бряг на река Ропотамо да бъде наречена Свещената планина на траките–металурзи.

Самото пътуване към Бегликташ е осеяно с древна мистика. Ако сте истински ценител ще оставите колата на разклона към светилището и ще извървите последните 1,3 км. пеш – по посипана с пясък красива горска пътека, покрай древни камъни. Така след 15 минути ще излезете на широка поляна, а в дъното й ще видите и ще усетите енергийната сила на каменния комплекс.

27b begliktashЦентърът на Бегликташ е голяма скална тераса, върху която в кръг с диаметър 56 м са разположени по-малки и по-големи овални камъни – част от ритуалния ансамбъл. В средата на мегалитния комплекс се намира каменният трон на великия тракийски жрец, от който се открива гледка към цялата площадка на светилището. 

Особено вълнуваща е гледката около 15 ч., когато светилището грейва обляно в светлина заради позицията на Слънцето и ориентацията на цялата каменна композиция. Ако успеете да се изкачите на огромния заоблен камък, наречен менхир, ще видите върху него стъпката на Бога Слънце. На срещуположната страна на скалната тераса пък е стъпката на Богинята Майка.

Общо 14 са проучените и обозначени отделни места от светилището. Сред тях са брачното ложе, жертвеникът, тронът, свещената площадка с пентаграми и фалически символи, менхирът със стъпката на Бога Слънце, вдлъбнатините по голямата скала, които са отражение на съзвездието Плеяди.

Вероятно най-силно впечатление прави т. нар.  Апостол таш – гигантски 

скален къс с форма на обърнато сърце 

В основата му е издълбан дъговиден отвор, през който посветените преминавали от земния в подземния свят – от владението на Бога Слънце към царството на Богинята Майка. Слънчевият часовник, лабиринтът, къщата на оракула и Свещената пещера, символизираща утробата на Богинята Майка, също са лесно разпознаваеми. Обектът се стопанисва от община Приморско, а местните вече са успели да сътворят от светилището национална туристическа атракция. Срещу 8 лв. всеки може да си купи снимка, колкото визитна картичка, която оживява благодарение на технологията “Добавена реалност“.

27c
Само децата влизат под обърнатото сърце на Апостол таш – тегло от 200 тона се крепи на 2 опорни точки

Историята на древното светилище може да бъде видяна чрез платформата на иновативното мобилно приложение „I walk”. След като сканирате снимката със смарт телефон, на екрана излиза 

3D изображение на обекта 

След като изберете езика на лекцията, зрителят се потапя в магически разказаната история за Бегликташ. 

Дали ще бъдете изкушени от древната история и вярванията на тракийските племена, дали ще търсите енергийна сила в каменното ложе или опрощение на греховете в Лабиринта, дали ще дебнете появата на слънчевата светлина в прореза на Апостол таш – удоволствието от досега с мистичната сила на древните и усещането, че сте свидетел на любовта между Слънцето и Земята, ще ви накарат да затаите дъх от възхита.

Какво виждате сред скалите
 

27dБрачното ложе
Една от най-запазените части е именно „брачното ложе” – специално изсечен плосък камък, където жреците изпълнявали ритуал, изразяващ бракосъчетанието между двете върховни божества.

Каменният трон
Вдясно от „ложето” е Каменният трон, от който главният жрец е наблюдавал и вероятно ръководел церемониите. Той също е разположен между два огромни каменни блока.  

Слънчевият часовник
„Слънчевият часовник” са 16 плоски камъка, от които сега са останали само 7. Подобно на плочки от домино, те са повалени на една страна. Ролята на главната „стрелка” играе най-впечатляващият по размери камък в комплекса, Апостол Таш.

Божественият юмрук
Скала с форма на обърнато сърце или Божественият юмрук са някои от определенията, дадени на огромната канара, която закрива входа към Свещената пещера. Под нея древните са издълбали ниша, достатъчна да побере трима души. Скалата тежи 200 тона и се крепи на 2 опорни точки.

 Свещената пещера
Това е най-големият у нас долмен (две отвесно поставени каменни плочи, покрити с трета), който обаче не е използван за погребални ритуали. Символизира утробата на Майката Земя и има подобна форма. Към него ще ви заведат двете огромни стъпки с перфектна ориентация изток-запад. 

Лабиринтът
До „часовника” се намира „Лабиринтът”. В зависимост от посоката, която поемали, ставало ясно дали ще се занимават с духовните или със земните дела. Дали сте праведни или грешни – отговорът ще откриете само, ако продължите по пътя след „Лабиринта”. Там ще откриете тесен процеп, между две отвесни скали, високи около 6 м. Той символизира преминаването от земното в подземното царство. Казват, че само хората с истински чисти души можели да преминат през него.

Димитър Илиев 

Най-ново

Единична публикация

Избрани