Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Момчетата на Стоев станаха втори в Европа

[post-views]
Момчетата на Стоев станаха втори в Европа

Националният волейболен отбор на България за юноши до 17 години не успя срещу силния тим на Франция и загуби финала на Европейското първенство, на което бяхме домакини. В София момчетата на Мартин Стоев се бореха до край, но отстъпиха на младите „петли“ с 1:3 (20:25, 25:23, 20:25, 13:25) в големия финал на турнира, игран в пълната до краен предел зала „Христо Ботев“ в столицата. Така „лъвчетата“ спечелиха сребърните медали и въпреки разочарованието от загубения финал затвърдиха отличните впечатления, които оставиха и могат да бъдат доволни от себе си. Това е крачка напред за България, която преди година остана на 4-о място на първенство в тази възраст в Турция. Франция пък стана шампион на Стария континент и спечели титлата за първи път в историята си.

По-рано Полша завоюва бронзовите отличия след победа над Чехия с 3:0 гейма в спора. Най-младият в състава на България Лазар Бучков игра отлично и се отчете със 7 точки (70% ефективност в атака). Най-резултатни за българския тим стана Владимир Гърков с 10 точки (3 блока, 1 ас, 29% ефективност в атака и 36% позитивно посрещане). Георги Татаров (3 блока, 1 ас и 23% ефективност в атака) и Александър Николов (2 аса, 29% ефективност в атака и 38% позитивно посрещане) добавиха 9 и 8 точки.

„Тежко е след загуба на финал. Един бронзов медал е по-сладък от сребърния, защото завършваш първенството с победа. Загуба на финала тежи. Но не трябва да се омаловажава това, което направи отборът. Сребърен медал за такава възраст е взет за последно мисля през 2010 г. Имаме хубави деца, мисля че играха на максимума. В първи и втори гейм играхме равностойно, в третия и четвъртия ни отслабна атаката, Франция се представи по-силно от нас и затова спечели. Нашата публика е уникална.

Тя заслужава да има победи. Радвам се, че залата беше препълнена. Надявам се и в бъдеще да е така и да имаме все повече такива успехи, защото те липсват. Определено тези момчета не са още готови да играят мъжки волейбол. Въпреки че играят добре, красиво, има още доста хляб да изядат. Първо трябва да се научат на правилен волейбол и ако станат шампиони, най-вероятно ще заминат за чужбина”, коментира селекционерът Стоев след финала.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани