Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран предупреди Eвропа за мисията: Военни в Ормузкия проток само ще повишат напрежението

[post-views]
По повод 40 години от ислямската революция Иран ще продължи военната си експанзия

iran hasanПрисъствието на въоръжени сили в Ормузкия проток няма да успокои ситуацията, а напротив – ще повиши градуса на напрежение, заявиха от Техеран. Според официалната позиция на иранското правителство изпращането на европейска военна мисия в Персийския залив ще бъде тълкувано като „акт на враждебност“.

Всяко военно присъствие в Персийския залив само ще засили несигурността в региона, смятат в Иран по повод дислоцирането на „европейски военен флот“. Великобритания, която инициира създаването на единната мисия, изпрати на място разрушител и фрегата, с които да бди над търговските си кораби.

Напрежението между Лондон и Техеран ескалира заради размененото задържане на петролни танкери от двете страни. В началото на месеца британска пехота щурмува край Гибралтар кораб, превозващ ирански петрол, а преди 10 дни британски плавателен съд беше арестуван в Ормузкия проток.

Франция, Италия и Дания първи подкрепиха британската идея. Техеран от своя страна изрази готовност да свали картите в знак на добра воля, но не скри опасенията си от намеренията на Лондон и Вашингтон.

Али Рабел – говорител на иранското правителство:

„Те се опитват да доведат европейски военен флот в Персийския залив. С оглед на ситуацията в момента считаме тези действия за провокация. Изпращат ни враждебно послание, което покачва напрежението.“

Причина за конфликта между Иран и Запада стана дискредитирането на ядреното споразумение след едностранното оттегляне на САЩ от него и последвалите заплахи от страна на Техеран, че започва да обогатява уран над допустимите норми. В опит да спасят договора, страните по него, с изключение на американците, се събраха през уикенда във Виена, за да търсят приемлив за всички изход от кризата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани