Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Договорът за ядрените ракети е мъртъв: САЩ официално се оттеглиха от споразумението с Русия

[post-views]
Москва е готова да преговаря за ракетния договор

flags_USA-RusiaСАЩ окончателно се оттеглиха от Договора с Русия за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег на действие. Решението слага край на надеждите за спасяване на споразумението и повдига заплахата от нова надпревара в ядреното въоръжаване. Още повече, че преди месец Москва също преустанови ангажиментите си по сделката.

Крахът на Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег на действие е факт, след като на 2 август изтече поставеният на Русия ултиматум да се върне към него като спре производството и дислоцирането на ракетни комплекси 9М729, известни като SSC-8 по стандартите на НАТО. Москва е единственият отговорен за  провала на сделката. Нарушенията ѝ са достатъчно основание да преустановим ангажимента си, заяви по повод оттеглянето на страната си американският държавен секретар Майк Помпео. Руското външно министерство също потвърди, че ракетният договор официално е мъртъв.

Загубихме безценна механизъм за възпиране на ядрена война, смятат в ООН. Споразуменията нямат стойност, ако ги спазва само едната страна, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и подчерта, че руските ракети могат да достигнат всеки европейски град в рамките на минути.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„НАТО ще отговори премерено и разумно на рисковете, породени от руската ракетна система SSC-8. Договорихме пакет от мерки, с които да гарантираме надеждната отбрана на Алианса, но няма да избързваме и няма да предприемаме необмислени действия. Ще премислим възможностите внимателно. Ще разчитаме на учения, разузнаване и наблюдение, противовъздушна и противоракетна отбрана, както и на конвенционални способности, за да гарантираме, че ядреното сдържане остава сигурно, безопасно и ефективно.“

Ще отговорим единно, по балансиран, координиран и подчертано отбранителен начин, допълни Столтенберг.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

 „Няма да действаме огледално на Русия. Ние не искаме нова надпревара във въоръжаването и нямаме намерение да разполагаме наземно базирани ядрени ракети в Европа. НАТО продължава да се надява на конструктивни отношения с Москва, когато действията ѝ направят това възможно.“

Припомняме, че повече от 30 години подписаният от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов договор беше крайъгълен камък на ядреното сдържане. Документът беше първият, който елиминира цял клас оръжия – всички ракети с обхват между 500 и 5500 километра, които от днес отново са реална заплаха за света и най-вече за Европа.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани