Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трети танкер е задържан в Персийския залив: Техеран иззе 700 хиляди литра контрабандно гориво

[post-views]
САЩ не изключват и военна интервенция в Иран

M-PompeoИран задържа още един чужд петролен танкер в Персийския залив, предадоха местните медии. Според правителството в Техеран съдът плава под иракски флаг и нелегално доставя горива в арабските държави. Багдад от своя страна отрече да има връзка с арестувания кораб и уточни, че все още събира информация по случая.

Техеран обяви, че по-рано през седмицата бреговата охрана е задържала танкер, превозващ 700 хиляди литра контрабандно гориво. Плавателният съд е отведен в пристанище Бушер, а товарът му е иззет от правителството. Арестуван е и 7-членният му екипаж, съставен от моряци от различни националности.

Това е третият петролен танкер, задържан в Персийския залив от средата на миналия месец, след сходна ситуация с ирански съд край бреговете на Гибралтар и поредната ескалация на напрежението между Вашингтон и Техеран. Страхът от нова война в Близкия Изток се покачи заради новите санкции срещу износа на петрол от Иран, последвали изтеглянето на САЩ от ядрената сделка. Ситуацията принуди администрацията на американския президент Доналд Тръмп да търси военна коалиция, която да гарантира сигурността в Залива.

Майк Помпео – държавен секретар на САЩ:

„Водим редица разговори с различни страни, както и с Австралия. Всички приемат сериозно нашия призив. Разбират, че важни за икономиките им активи преминават през този регион и затова спокойствието в Залива е изключително важно за тях и за гражданите им.“

Все пак редица държави обявиха, че ще се въздържат от подобни действия. Предимство на дипломатическия подход решиха да дадат Германия, Франция и Великобритания, макар Лондон да поиска на терен да се изпрати единна европейска патрулираща мисия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани