Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военният флот очаква нови кораби

[post-views]
Военният флот  очаква нови кораби

VMSПридобиваме минни ловци от Холандия

С избора на нови самолети за ВВС няма да се забавят проектите за Сухопътни войски и за Военноморските сили. Това увери неотдавна премиерът Бойко Борисов. Същото беше потвърдено и от Щаба на отбраната, както и от командири на видове въоръжени сили. Предстоящата модернизация на ВМС вдъхва надежда за бъдещето на военните моряци, които през 2019 г. честват 140-годишнината от създаването  на флота.

Процедурата по реализацията на проекта за нови кораби за ВМС беше стартирана през 2017 г. с решение на Министерския съвет. През юли 2018 г. Народното събрание одобри актуализиран Проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС” с прогнозна максимална стойност 984 млн. лв. с ДДС. Три компании подадоха оферти – „МТГ–Делфин”, Fr. Lurssen Werft GmbH & Co. KG и FINCANTIERI. На 22 април 2019 г. в Министерството на отбраната бяха отворени техническите предложения. Оценяването на постъпилите оферти се извърши не само на база способности, които ще имат корабите и цената, на която ще бъдат построени, но и според това доколко строежът им ще допринесе за повишаване на конкурентоспособ-ността на българската отбранителна индустрия. 
На 29.05.2019 г. в МО бяха отворени ценовите предложения. След изготвянето на окончателен доклад и утвърждаването му, той трябва да бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет. „Следващата стъпка е започване на преговори с избрания изпълнител и подписване на договор. Очаква се при успешно завършване на процедурата първият кораб да бъде доставен на ВМС до края на 2023 г., а вторият – до края на 2024 г.“, потвърди неотдавна в интервю за вестник „Българска армия“ командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. 
В момента най-важно е развитието на проекта за придобиването на двата модулни многофункционални патрулни кораба. Той ще бъде реализиран,SONY DSC категорични са и военните експерти. 
Модернизацията на военния флот обаче има много посоки. Скоро се очаква да бъде подписан договор за придобиване на два кораба – минни ловци, втора ръка от Холандия, каза също в интервю за нашия вестник доскорошният командир на ВМС, а сега – военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на ЕС вицеадмирал Митко Петев.
Освен това всеки род сили на ВМС получи свое развитие, като се започне от патрулните сили, там, където бяха прокарани необходимите програми за възстановяване на фрегатите. По отношение на противоминните сили се придобиват автономни апарати за противоминно търсене REMUS, които бяха експериментирани миналата година по време на учението „Бриз”.
По отношение на специалните сили,  те получиха увеличение на своя щат и оборудване. Наред със способности за използване на военноморската авиация, придобиха способности за инфилтриране и съответно – екстракция с помощта на бързоходни плавателни средства.
Спартакиада 
По повод празника на флота се проведе и  спартакиадата по морски спортове. Заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев даде начало на състезанията по пет вида спорт, а по-късно бяха наградени индивидуалните и отборни победители. 
В напреварата по гребане и ветроходство с лодка „Ял-6” (с рейково-разделно и с рейково-разрезно стъкмяване на ветрилата), теглене на въже и хвърляне на хвъргало се включиха Пункт за базиране Бургас с два отбора – на в. ф. 22480 и сборен отбор на в. ф. 18360 и в. ф. 34590, Пункт за базиране Варна с отборите на в. ф. 38920 и на в. ф. 28580, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”  с три отбора – дамски, мъжки и смесен, както и отборът на дългогодишните участници от „Атом Козлодуй”.

Научна конференция за юбилея

SONY DSC В началото на август месец в Юнашкия салон във Варна се проведе научна конференция, посветена на 140 години от създаването на българските Военноморски сили на тема: „Ролята на Военноморски сили на Република България в защитата на националните ни интереси”.
Организатори на конференцията бяха Военноморските сили и ВВМУ „В. Й. Вапцаров”. Тя се проведе под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. 
Научната конференция включваше три информационни панела – „История на Военноморските сили на Р България”, с модератор капитан I  ранг доц. д-р Недко Димитров, „ВМС – основен компонент на системата за морска сигурност”, с модератор капитан I  ранг проф. д-р Калин Калинов и „Образователна и изследователска поддръжка на ВМС”, с модератор капитан I ранг доц. д-р Асен Кожухаров.

Плувен маратон, концерт и шествие

Празничните прояви за празника на ВМС включват плувен маратон „Галата – Варна”, организиран съвместно от Община Варна и спортен клуб „Черно море”, концерт на Представителния духов оркестър (ПДО) на ВМС и празнично шествие до Паметника на моряка в Русе. В програмата на честванията са предвидени и: празнично шествие до Военен клуб – Бургас, празничен концерт на ПДО на ВМС, посветен на 140-та годишнина от създаването на ВМС за жителите и гостите на к.к. “Свети Влас”, валидиране на пощенска марка – „140 години Военноморски сили на Република България”, разглеждане от граждани и гости на Варна на кораб от ВМС, тържествено събрание–концерт, посветено на Празника на ВМС в морската ни столица, ритуал по тържествено вдигане на флаговете на корабите от ВМС на Морска гара Варна, военен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.
На входа на Морската градина (до слънчевия часовник) във Варна беше открита фотоизложба, организирана от ВМС и Военноморския музей, а във фоайето на Фестивалния и конгресен център е разположена изложба живопис на гл. с-на Меглена Шегенова.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани