Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военни полицаи охраняват кланиците с африканска чума

[post-views]
Международно учение „Отвъд хоризонта – 2019“ на служба „Военна полиция“ започна на учебен полигон „Ново село“

voenna policiqСлужители на „Военна полиция“ влизат в кланиците заради заразата от африканска чума по свинете. Униформените ще охранява кланиците в страната, докато експерти следят дали се спазват мерките за биосигурност. 
В страната има регистрирани 110 кланици, като 67 от тях са специализирани за свине. Тяхната дейност ще се осъществява само под контрола на ветеринарите, както и с подкрепата на военните полицаи.
Това е една от мерките, които обяви земеделският министър Десислава Танева след съвещание на Националния епизоотичен съвет във връзка с продължаващото разпространение на африканска чума по свинете. 
Друга мярка, която се въвежда, е ликвидирането на всички задни дворове, където се отглеждат свине, в 20-километровата зона около големите свинекомплекси. За целта се въвежда 20-километрова санитарна зона за 62 свинеферми.
Като трета мярка за ограничаване на разпространението е решението в максимално кратки срокове да се определят площадките за загробване на заразените животни. 
Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе – в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни са пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.
Във връзка с разпространението на болестта четири области обявиха бедствено положение – Русе, Плевен, Добрич и Разград, а още области обявиха превантивни мерки.
Единствената мярка, която е известна на този етап за ликвидиране на заболяването е умъртвяване на животните. Десислава Танева заяви, че лечение, както и ваксина на този етап в световен мащаб не са известни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани