Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция и САЩ създават безопасна зона в Сирия

[post-views]
Турция и САЩ създават безопасна зона в Сирия

reuters_syria_turkey_us_01Nov18Турция и Съединените щати обявиха, че са се съгласили за създаването на общ оперативен център, от който да координират и управляват т.нар. безопасна зона в Северна Сирия, предаде „Ройтерс“. Преговорите между представители на двете държави се водиха в Анкара три дни. Преди началото им президентът Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Турция твърдо е решила да започне нова интервенция в Сирия, ако не бъде постигнат консенсус. 
Безопасната зона е нужна на Турция, за да се върнат там част от няколкото милиона сирийски бежанци, които са в страната. Те натоварват турската икономиката и създават социално напрежение. Преговарящите обясняват в отделни изявления, че целта е създаването на „мирен коридор“ и да се положат всички усилия, за да се върнат сирийците, разселени от войната.
Нито едно от двете изявления – на турското министерство на отбраната и американското посолство в Анкара – не дава отговор на два въпроса: колко дълбоко трябва да навлезе зоната в Сирия и кой би командвал патрулите в района. Това са двата проблема, заради които преговорите продължават месеци. В Северна Сирия има американски войски, подкрепящи кюрдските Сили за защита на народа (YPG) и други паравоенни групи в коалицията. Кюрдските милиции са считани от Анкара за сирийско разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК). САЩ настояват, че е нужно YPG да останат в зоната, но и да получават подкрепа, тъй като „Ислямска държава“ все още не е напълно победена.
Известно е, че зоната би трябвало да е дълга стотици километри по границата, но нищо не потвърждава разпространявани в „Туитър“ турски документи, според които тя би трябвало да навлезе 35-40 км в сирийската територия. Вашингтон иска друго – ивица, широка 5 км (демилитаризирана), и още 9 км с ограничено разполагане на оръжия. Освен това Анкара смята, че трябва да има последната дума в зоната – нещо, за което САЩ не са съгласни.
Властите в Дамаск категорично отхвърлят американско-турско споразумение за създаването на безопасна зона.
Кюрдите създадоха полуавтономна зона в Северна Сирия, възползвайки се от избухналия през 2011 г. конфликт в страната. Турция гледа с лошо око този проект за автономия до границата є, защото се опасява, че това може да разпали сепаратистките настроения на кюрдското малцинство на нейна територия.   (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани