Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ситуацията в Хонг Конг се усложнява – летището е блокирано, полицията щурмува гари

[post-views]
Насилие в Хонг Конг: Маскирани щурмуваха жп гара

hong-kongВсе по-тежка става ситуацията в Хонг Конг. Летището в административния регион отмени десетки излитащи полети заради протестите, а основният терминал остава блокиран вече четвърти ден. Междувременно най-малко 13 души бяха ранени при полицейски щурм на окупираните от демонстранти гари. Двама от ранените са в тежко състояние.

Над 100 самолета няма да излетят, съобщиха летищните власти и подчертаха, че струпването на протестиращи е предизвикало „сериозни нарушения“ в работата на един от най-натоварените аеропорти в света. В момента на основния терминал са се събрали повече от 5 хиляди души. Местните власти призоваха да не се пътува до летището и увериха, че на пристигащите в Хонг Конг полети все пак ще бъде позволено да кацнат.

Малко по-рано в сърцето на острова отново се стигна до сблъсъци между демонстрантите и органите на реда. Кадри, разпространени в социалните мрежи, показват как полицията щурмува със сълзотворен газ и халосни патрони няколко от гарите. Вижда се и как полицаите бият протестиращите с палки. В сблъсъците, твърдят потърпевши, са се включили и облечените в бяло улични бандити, свързани с Пекин. Те са били въоръжени с бухалки и метални щанги.

Протестите в Хонг Конг продължават вече 10 седмици и са определяни като най-тежката политическа криза, която районът със специален статут някога е преживявал. Всичко започна с недоволство срещу спорния закон за екстрадицията и продължи с по-широки искания като оставката на местния правителствен лидер Кари Лам, произвеждането на демократични избори и разследване на полицейския произвол срещу демонстрантите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани