Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турският военен пенсионен фонд готви сделка: Придобива стоманодобивния гигант „Бритиш Стийл“

[post-views]
Турският военен пенсионен фонд готви сделка: Придобива стоманодобивния гигант „Бритиш Стийл“

british steelПенсионният фонд на турската армия – ОЯК (OYAK) купува стоманодобивния гигант „Бритиш Стийл“ (British Steel), предадоха световните медии. Фондът е постигнал предварително споразумение за придобиване, след като през май британската компания беше принудена да обяви несъстоятелност.

Холдингът Атаер (Ataer Holding), който е филиал на Турския държавен военен пенсионен фонд, получи изключителни права за преговори с  „Бритиш Стийл“ в продължение на два месеца. Купувачът има амбиции за растеж в стоманодобивната промишленост и се надява до края на годината да придобие предприятието. Заводът осигурява прехраната на повече от 5 хиляди души. В очакване на сделката всички те продължават да получават заплатите си с гаранцията на правителството.

Компанията е втората най-голяма в сектора във Великобритания, но преди 3 месеца беше принудена да обяви фалит. До тази мярка се стига поради недостиг на ликвидности след провал на преговорите с кабинета за спасяване на бизнеса.

Новините около придобиването бяха посрещнати с радост на Острова. Производствените мощности на „Бритиш Стийл“ осигуряват една трета от стоманодобива. Това я превръща в основен стратегически актив за страната, коментираха от браншовата търговска организация и призоваха държавата да бъде по-солиден партньор на индустрията.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани