Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ново мнозинство в италианския парламент

[post-views]
Ново мнозинство в италианския парламент

68949866_10162339741445392_725890391177428992_nПерспективата за предсрочни избори в Италия още наесен се отдалечава след образуването с вот във вторник на мнозинство между антисистемното Движение „Пет звезди“ (ДПЗ) и левоцентристката Демократическа партия (ДП), но здравината на този съюз не е гарантирана.
Сенаторите от ДП и тези на ДПЗ, които са бесни на лидера на крайнодясната „Лига“ Матео Салвини заради решението му да прекрати съюзническите отношения с тях, единодушно гласуваха против неговото предложение правителството на Джузепе Конте да бъде свалено с вот на недоверие още тази седмица. Те се разбраха да поискат от близкия до ДПЗ премиер само да дойде „да се изкаже“ в Сената на 20 август в опит за решаване на политическата криза.
Салвини, с даден от поддръжниците му прякор Капитана, контраатакува, като предложи на ДПЗ да се сдобрят временно, за да гласуват следващата седмица исканото от ДПЗ съкращаване на броя на депутатите (от рекордните за Европа 945 на 600), а веднага след това да се върнат пред урните.
Според Матео Ренци от демократическата партия преди каквито и да било избори трябва да се одобри не само съкращаването на парламентаристите, а и бюджет за събиране на недостигащи в хазната 23 млрд. евро и избягване на програмирано автоматично повишаване на ДДС от януари.
Желанието на Салвини за предсрочни избори е предизвикано от преднината, която му дават социологическите сондажи в случай на нов парламентарен вот.            (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани