Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Висока радиация след взрива в Северодвинск

[post-views]
Висока радиация след взрива в Северодвинск

A view shows a board on a street of the military garrison located near the village of Nyonoksa in Arkhangelsk Region, Russia October 7, 2018. The board reads: Нивото на радиацията в Северодвинск – руски град на около 40 км по въздушна линия от мястото на избухването на ракетен двигател на 8 август – се е повишило между 4 и 16 пъти, съобщи Хидрометеорологичната служба на Русия. Това е станало малко след експлозията на военен полигон и по официални данни в нея са били убити петима служители на „Росатом“, участвали в изпробването на ново оръжие.
Първоначално властите съобщиха за кратковременно повишаване на радиационния фон, но след това новината бе отстранена от сайта на кметството, „защото с въпроса се занимават военните“. По-късно обаче Северното управление по хидрометеорология и мониторинг на околната среда разпространи отчета от 8 август, в който се вижда, че в 12 часа „в 6 от осемте пункта в града е отчетено превишаване на гама-излъчването от 4 до 16 пъти в сравнение с фоновите показание за дадената територия“. Средният показател за фона в Северодвинск е 0.11 микросиверта на час. Но на обед на 8 август станциите са отчели между 0.45 и 1.78 микросиверта на час. Половин час по-късно радиацията е намаляла в рамките на 0.21-0.45 микросиверта на час, към 13 часа най-високите показания са били 0.29 микросиверта на час и в 14:30 фонът в града се е нормализирал.
На 9 август от Роспотребнадзор успокояваха, че няма опасност за здравето на жителите. В руския ядрен център в Саров (основен в оръжейните програми на „Росатом“) съобщиха за двукратно превишаване на радиационни фон заради инцидента на полигона, което било продължило не повече от час.
„Трагедията се е случила“ при „работа с изотопни източници“, обяснява „Росатом“, без да навлиза в подробности за точното място и момента на инцидента (освен че се е случил в Архангелска област, която е с площ 413 хил. кв. км, над три пъти и половина територията на България). Руски издания правят връзка с взрива, който по неофициална информация бе на полигон на флота в Ньонокса, на 40 км от Северодвинск.
От своя страна американският президент Доналд Тръмп заяви в „Туитър“, че експлозията с пет жертви край Бяло море в Северозападна Русия е свързана с разработвана от страната ядрена ракета с почти неограничен обсег. Това стана часове след като руската държавна корпорация „Росатом“ свърза инцидента с нов продукт на армията, най-вероятно ядрена батерия. Коментарът на Тръмп бе, че САЩ „научават много“ от експлозията: „Руската експлозия на (ракетата) Skyfall притесни хората за въздуха около обекта, а и далеч отвъд него. Не е добре!“ (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани