Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Броени дни преди срещата на Г-7: Макрон посрещна Путин в лятната си резиденция

[post-views]
Броени дни преди срещата на Г-7: Макрон посрещна Путин в лятната си резиденция

Putin_MakronДва изтребителя от състава на Швейцарските военновъздушни сили се приближиха до руски правителствен самолет и го ескортираха по време на полета му над Женева. На борда на машината се е пътувала част от делегацията на руския президент Владимир Путин, както и журналисти, придружаващи го на официалната му държавна визита във Франция.

Разпространени в социалните мрежи кадри показаха нагледно как изтребител лети успоредно с руския самолет и постепенно се отдалечава. „Да, бяхме придружени от двама швейцарски бойни пилоти, но това не е нещо лошо. Изпратихме официална нота до местните власти и те ни увериха, че става дума за акт на гостоприемство.“ Така коментира случая веднага след кацането си в Марсилия говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който също беше на борда на ескортирания самолет заедно с външния министър Сергей Лавров.

Руският президент Владимир Путин и екипът му пристигнаха във Франция по покана на президента Еманюел Макрон. Двамата държавни глави се срещат в лятната резиденция на френските президенти в Брегансон, в сърцето на Ривиерата. Разговорите се провеждат броени дни преди Макрон да домакинства срещата на Г-7 в края на седмицата в Биариц и мнозина виждат в този доста по-неформален вид на срещата между двамата лидери опит за възобновяване на диалога с Русия, изключена от формата на „големите“ след анексирането на Крим.

Една от основните теми в дневния ред на двамата президенти е ядрената сделка с Иран, по която са страни. Нейното съществуване беше заложено на карта след оттеглянето на САЩ. Макрон и Путин коментират и Украйна, като Париж се надява да успее да убеди Москва да приеме предложението на Киев за преговори, отправено от новия президент Владимир Зеленски. Третият ключов въпрос е ситуацията в Сирия, където офанзивата на правителствените сили в провинция Идлиб се ползва с подкрепата на Кремъл, докато Елисейският дворец призовава за „незабавно прекратяване на военните действия“.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани