Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски медици – облъчени с радиация? Москва пусна по море първата в света плаваща АЕЦ

[post-views]
Руски медици – облъчени с радиация? Москва пусна по море първата в света плаваща АЕЦ

AEC-Lomonosov-plavashtaРуски лекари, помагали на пострадалите при ядрената експлозия в Северодвинск, смятат, че може да са облъчени с големи дози радиация. Опасения затова изразиха двама медици от Архангелска област, пожелали анонимност. Пред руската секция на BBC те разкриха, че са третирали пациентите без предпазни облекла. Междувременно ТАСС съобщи, че след обстоен преглед не е установено повишение на допустимите нива на радиация. Московски експерти са изследвали над 110 души – лекари и други специалисти, изложени на риск при инцидента.

Болницата, в която са приети пострадалите при инцидента в Северодвинск, е цивилна и не разполага с необходимите защитни материали за медицинските екипи, заявиха двамата лекари, пожелали анонимност. Припомняме, че на 8 август реактивен двигател се взриви при тестове на нов тип ракета във военна база в Архангелска област. Петима топ-инженери загинаха при ядрената експлозия, а други шестима души бяха ранени. 

Потърсени за коментар по повод свидетелския разказ на медиците пред британската медия от Кремъл заявиха, че не разполагат с информация за облъчени здравни работници.

Междувременно Москва пусна по море първата в света плаваща ядрена електроцентрала. АЕЦ „Академик Ломоносов“ потегли от пристанището в Мурманск по направление Чукотка. Съоръжението се движи на буксир и се очаква да достигне местоназначението си най-рано след 3 седмици.

Новият клас руски енергиен блок е разработван в продължение на 10 години. Платформата й е дълга 140 и широка 30 метра, а водоизместимостта ѝ е с обем 20 хиляди тона. Плаващата АЕЦ има 2 действащи реактора и може да произвежда 70 мегавата електроенергия, което би било достатъчно за захранването на град със 100 хиляди жители. На борда ще работи екип от 70 души. Очаква се „Академик Ломоносов“ да влезе в експлоатация до края на годината.

Най-ново

Единична публикация

Избрани