Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Г-7 отпуска 22 млн. долара на Амазония: Франция изпраща военни части за гасенето на пожарите

[post-views]
Г-7 отпуска 22 млн. долара на Амазония:  Франция изпраща военни части за гасенето на пожарите

G-7Г-7 отпуска 22 млн. долара за борбата с пожарите в Амазония. Лидерите на 7-те най-мощни индустриални държави в света се споразумяха да окажат финансова и логистична помощ за преодоляването на кризата в Бразилия. На по-късен етап, в рамките на общото събрание на ООН през септември държавните глави ще коментират и повторното залесяване на дъждовната гора.

Отпуснатите средства ще бъдат достъпни веднага, на първо място за ангажирането на още противопожарни самолети, които да се борят със стихията. Това заяви домакинът на срещата в Биариц – френският президент Еманюел Макрон, и допълни, че страната му мобилизира военни части, които да подпомогнат работата на терен.

Миналата седмица държавният глава определи опустошителните пожари в Бразилия като международна криза. Единната позиция на Г-7 и отказът на държавите да търгуват с Латинска Америка, докато проблемът не бъде решен, в крайна сметка принудиха президента Жаир Болсонаро да предприеме активни действия и дори включи армията в борбата със стихията.

Домакинът на Г-7 предложи на гостите си няколко изненади. Макрон разшири формата на официалната вечеря и покани на нея редица световни лидери, които не участват във форума, но имат пряко отношение към решаването на най-наболелите международни проблеми.

Неочаквана се оказа и появата на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф. Присъствието му в Биариц беше определено като „реален напредък по ядрения въпрос“. В рамките на Г-7 постигнахме единство по досието на Техеран, коментира американският президент Доналд Тръмп.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Иран има шанса да постигне напредък и да се превърне в голяма нация, много по-голяма от преди. Но трябва да спрат тероризма. Това е първата терористична нация. Е, това не е съвсем вярно в последните 2 години, защото не могат да харчат както преди. Но си мисля, че ще се променят и в крайна сметка ще станат много специална държава. Надявам се да е така.“

Припомняме, че миналата година САЩ се оттеглиха от ядрената сделка с Иран. Вашингтон обвини Техеран, че нарушава споразумението и въведе тежки санкции, с които да попречи на страната да се сдобие с ядрено оръжие.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани