Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ожесточени сблъсъци в Хонг Конг: Полицията използва бойни патрони и водни оръдия

[post-views]
Насилие в Хонг Конг: Маскирани щурмуваха жп гара

hong-kong

Ситуацията в Хонг Конг се усложнява, а сблъсъците стават все по-ожесточени. Местната полиция се изправи срещу протестиращите с истински патрони и водни оръдия. Това се случва за първи път от началото на антиправителствените демонстрации, които продължават вече трети месец.

Полицай е произвел предупредителни изстрели с бойни патрони, а негови колеги са насочили оръжията си срещу демонстрантите по време на едни от най-тежките антиправителствени протести. За първи път при размириците бяха използвани и водни оръдия, освен обичайните сълзотворен газ и гумени куршуми, за разпръскване на тълпите, които според служителите на реда били „изключително агресивни“ и ги заплашвали с дървени и метални пръти.

Демонстрант:

„Досега протестирахме мирно, но правителството не отговори на исканията ни. Излязохме на улицата и някои от полицаите решиха, че нарушаваме закона. Затова и използваха сълзотворен газ, за да потушат демонстрацията ни.“

В неделя радикализирани демонстранти разбиха витрини на магазини и нападнаха органите на реда с тухли и коктейли „Молотов“. При сблъсъците са пострадали 15 полицаи. Задържани са 36 от протестиращите, сред които и дете на 12 години.

Припомняме, че недоволството в Хонг Конг ескалира през юни заради спорния закон за екстрадицията. Днес исканията на гражданите са за по-демократична управленска система и защита на основните им свободи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани