Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Всички бъдещи морски офицери ще се учат да управляват дрон

[post-views]
Курсанти и индианци построиха лодка от тръстика

С квадрокоптера DJI Phantom 4 може рабоят едновременно двама души
С квадрокоптера DJI Phantom 4 може рабоят едновременно двама души
Всички курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще се обучават да управляват дронове. Подготовката ще стартира през новата учебна година. В училището вече всичко е готово за началото на обучението, видя екип на в. „Българска армия” неотдавна. В морската ни Алма матер функционира Лаборатория за дистанционно управляеми апарати, която се ръководи от капитан първи ранг проф. Мирослав Цветков. Научното звено е в основата на иновативното обучение. Лабораторията има на разположениe няколко безпилотни летателни апарата, както и модерни симулационни системи, на които курсантите ще тренират. Екипът на вестника ни беше запознат с модерните технологии, които ще се използват за подготовката на курсантите от служителите в пресцентъра на ВВМУ старши лейтенант Георги Николов и Яница Минкова. А старши лейтенант Тодор Стоев, който работи в модерната лаборатория и извършва последните приготовления за новото обучение, сподели: „По дроновете се запалих чрез страстта ми към програмирането. Най-важното за курсантите е тяхното разбиране на такива системи, които могат да бъдат употребявани дистанционно, да бъдат програмирани и да вършат някаква практическа дейност, която ни е полезна”.

Отстрани погледнато, управлението на дрона изглежда като електронна игра, но не е толкова лесно, разказаха представителите на Морското училище. Обучаваните в лабораторията ще имат възможност да се запознаят с характеристиките, Компонентите и способностите на най-модерните безпилотни летателни апарати в света. След това чрез симулаторите ще придобият необходимите умения и опит за изпълнението на множество различни мисии в реална среда. Чак когато се обучат да управляват дронове на тренажорните системи, на курсантите ще се повери реалната техника, която да управляват в полеви условия.

Хексакоптерът Matrice 600 Pro
Хексакоптерът Matrice 600 Pro
Най-големият безпилотен апарат, който лабораторията притежава от две години е хексакоптерът Matrice 600 Pro. Шестте му витла създава подемна сила, с която може да излети на 2500 м над морското равнище и да се движи с 18 м в сек при безветрие. Само една от камерите на хексакоптера – термовизионната, струва колкото целия дрон. С нея по всяко време – денем и нощем, може да се наблюдава морската повърхност примерно за нефтени разливи.Дронът може да носи до 6 кг товар, например – лекарства за бедстващ кораб в морето. Стабилно зависва във въздуха и противодейства на вятъра. Другият дрон в лабораторията е с 4 витла – квадрокоптерът DJI Phantom 4. Машината е доста добра в заснемането на обекти на земята и в морето. В комплекта й влизат и специални очила. Така с дрона могат да оперират едновременно двама души. Единият следи и ръководи полета чрез подвижния минипулт, а другият слага очилата и снима с камерата. Според представителите на ВВМУ дронът прави много хубави, детайлни снимки. Те могат да бъдат използвани, примерно в район, в който има заразяване или замърсяване, както и с цел превантивна работа по спасяване на хора в бедствена ситуация.

Друга единица от флотилията дронове на Морското училище е DJI Mavic Pro. Той е по-малък от другите, но пък е по-бърз. Направо е като оса, казват офицерите, които са го управлявали. Дронът има дори спортен режим, който му позволява завидна скорост, доста по-висока от тази на другите летящи машини в лабораторията. С него също могат да работят двама души едновременно – единият да го управлява, а другият – отново чрез споменатите очила, да прави огледи и снимки на земната или морската повърхност.

Яница Минкова демонстрира виртуално кацане на дрон на самолетоносач под погледа на старши лейтенант Тодор Стоев
Яница Минкова демонстрира виртуално кацане на дрон на самолетоносач под погледа на старши лейтенант Тодор Стоев
Край една от работните маси в лабораторията е паркирано малко самолетче, приличащо на настолен модел на „Чесна”. Това е Apprentice S – безпилотен летателен апарат, тип крило. Достатъчна му е енергия за излитането, след това дронът „се хваща” за въздуха и се рее в небето, което му осигурява голяма автономност. Може да му се окачат камери и датчици, например за температура.

Особена гордост за всички работещи за безпилотната кауза в Морското училище е симулаторът Real Flight. Това е всъщност изключително сложен софтуер, най-добрият в класа си в света, който дава неограничени възможности за полетни ситуации, климатични и рискови фактори, географска среда и т. н. Системата позволява обучаваните да тренират излитане и кацане на всякаква писта – от зелена ливада до полоса на самолетоносач. Просто пултът се настройва за работа с параметрите на съответния дрон и виртуалният полет може да започне. На този тренажор обучаваните ще изпълнява различни упражнения – излитане, завои, издигане, снишаване, маневри на различни височини, пилотажни фигури, кацане. След като се научат в лабораторията, ще отиват на полето и там реално ще управляват дроновете.

Не, няма да вземем хляба на бъдещото военновъздушно училище, казват офицерите. И добавят с гордост: „Но нямаме нищо против да ги обучаваме, ако искат, защото имаме достатъчно специалисти, а и началникът на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров много подкрепя иновациите. Морското училище работи по много проекти. Преди месец група от 20-ина курсанти отишла в Бургас. Там по поръчка на общината работили по проект за екологичен мониторинг. Заснели 3 плажа в Бургас – пясък, вода, крайбрежната зона. След това минали по плажовете и ги изчистили, като разделили боклука по категории. Отново направил снимки с дрон.  След две седмици повторили цялото упражнение. По този начин общината се сдобила с ценна информация на кой плаж се изхвърля най-много определен вид отпадък. И вече ще се знае, че, например на плажа Алепу при западен вятър по брега ще има най-много пластмасови бутилки, дървен материал, хартии, найлони.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани