Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп се закани да махне гражданството по рождение

[post-views]
Тръмп се закани да махне гражданството по рождение

Тръмп се закани да махне гражданството по рождениеПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп отново се закани, че ще премахне рожденото право на американско гражданство, пише ”Ройтерс”. По сега действащите закони всяко дете, родено на територията на САЩ, независимо какви са произходът и гражданството на неговите родители, става американски гражданин.
”Разглеждаме въпроса много сериозно. Рожденото право, ако родиш дете на наша земя, просто преминаваш границата, раждаш и честито! Бебето е американски гражданин. Честно казано, това е абсурдно.”–
каза Тръмп пред репортери във Вашингтон. Президентът иска да се отнеме това право на родители, които са влезли в страната нелегално или не са граждани на САЩ.
14-а поправка към Конституцията на САЩ гласи, че американско гражданство получават ”всички лица, родени или национализирани в Съединените щати”. От десетилетия този текст автоматично се тълкува като право на всяко дете, родено на американска територия, да придобие американско гражданство.
Междувременно Полша въведе режим за терористична заплаха във връзка с предстоящото посещение на Доналд Тръмп, съобщи правителственият център по въпросите на сигурността. Американският президент ще посети Полша в периода 31 август–2 септември и ще участва в мероприятията по случай 80-годишнината от началото на Втората световна война. Освен Тръмп във Варшава ще пристигнат ръководителите на още 20 държави.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани